Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora bidrag till statsråd

GÄVLE
Biträdande näringsministern Ulrica Messing, s, har ett flertal extra förmåner utöver sitt arvode på 82 000 kronor i månaden.

Annons
Bland annat en avlöningsförstärkning på 4 400 kronor och tillägg för logikostnad på fyra tusen kronor. Under förra året kvitterade hon dessutom ut ett traktamente på närmare femton tusen kronor.
Det visar en granskning som Aftonbladet har gjort av samtliga statsråd och deras förmåner. Trots höga arvoden (löner) så kan de kvittera ut gratis årskort på SJ, få högre ersättningar vid sjukskrivningar än andra, 90 procent, och ta ut en avlöningsförstärkning för att de bor mer än sju mil från Stockholm.

Ser underligt ut
Ulrica Messing håller med om att det kan se underligt ut att hon med sin höga lön även får flera olika bidrag.
- Ja, statsråden borde jämställas med riksdagsmännen och då få årskort på SJ. Då skulle vi inte behöva betala själva och sedan få ersättning för det. Nu läggs det på lönen och så skattar vi på det.
- Man ska vara försiktig med att göra undantag för olika yrkesgrupper. Det vore bättre med rena bidrag som man förstår. Så att inte folk tror att man bara skaffar sig förmåner, tycker hon.

Betalar hyra och resor

Flera av de bidrag hon får som förmåner grundar sig i att hon betalar pendlingskostnaderna själv mellan Gävle och Stockholm och att hon själv betalar hyran för övernattningsbostaden i huvudstaden. Utlägg som hon får täckning för med bidragen och som hon skattar för.
- Det är ett bra sätt att stötta de som har valt att bo utanför Stockholm, tycker Ulrica Messing, som betonar att hon inte kan uttala sig subjektivt om förmånerna eftersom hon själv tar del av dem.
Till skillnad mot henne tar inte Gävlebördige EU-ministern Gunnar Lund ut några förmåner utanför ministerarvodet. Men då har han också sin bostad i Stockholm.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons