Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso drar ner

/

Stora Enso aviserar nya produktionsminskningar efter en brakförlust för 2008. Den fortsatta lågkonjunkturen kan leda till produktionsminskningar också i Skutskär.
– Får de andra alltför stora svackor så påverkar det så klart oss, säger Tommy Jansson, ordförande i Pappers avdelning 2.

Annons

Stora Ensos bokslut och rapport för det fjärde kvartalet tyder inte på någon ljusning. Koncernen redovisar en förlust före skatt på 81 miljoner euro för fjärde kvartalet, exklusive engångsposter, jämfört med vinsten på 284 miljoner euro samma period året före. Inklusive engångsposter blev förlusten fjärde kvartalet i fjol 846 miljoner euro.

Resultatet var sämre än väntat, men styrelsen föreslår ändå att aktieägarna ska få en utdelning på 0.20 euro per aktie.

I januari varslade Stora Enso om omfattande permitteringar i de finska fabrikerna och nu aviseras nya produktionsminskningar i övriga länder, också i Sverige.

– Nästan alla andra har fått stå stilla i perioder, men så här långt har vi fått köra det vi har kunnat. Vi har varit lite privilegierade, säger Tommy Jansson.

En stor del av massaproduktionen i Skutskär går till andra bruk inom koncernen, till exempel Kvarnsveden och Fors, och produktionsneddragningar där skulle också innebära minskningar i Skutskär. Men några sådana signaler har facken inte fått, åtminstone inte än.

– Jag tycker inte att det känns hotfullt, men man vet ju inte hur det ser ut framöver, säger Tommy Jansson.

Stora Enso drog ner rejält på produktionskapaciteten redan förra året. Nedläggningar och stängningar av delar av fabriker minskade leveranserna av journal- och finpapper med mer än 700 000 ton.

Enligt Stora Ensos koncernledning ser det första kvartalet inte ut att innebära någon ökning av efterfrågan. Nästan alla marknader sviktar och produktionen i fabrikerna kommer bara att köras för att leverera gjorda beställningar.

I det pressade läget kommer koncernledningen att avstå en månadslön under året. Dessutom skjuts planerade lönehöjningar för ledningen upp till december i år. Styrelsen sänker också sin ersättning med 50 procent.

Mer läsning

Annons