Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso tvåa på utsläppslista

GÄVLEOmkring 10 300 000 ton. Så mycket koldioxid släppte Stora Ensos anläggningar ut i luften förra året.

Annons
Mängden ger koncernen en andraplacering på listan över de svenska börsnoterade företag som släpper ut mest av den så kallade växthusgasen.
- Vi är inställda på att utveckla vårt miljöarbete ytterligare, säger Per G Broman, miljöchef på Stora Enso.
Växthuseffekten är ett av vår tids mest omfattande miljöproblem och koldioxid är en av gaserna som starkt bidrar till klimatförändringarna.

Ansenlig mängd
Men trots att Stora Enso släpper ut en ansenlig mängd varje år så tycker Per G Broman inte att skogsindustrin ska pekas ut som någon stor miljöbov.
- Man får nog ha klart för sig att skogsindustrin bidrar med väldigt lite utsläpp. Jag känner mig stolt över att branschen har en sådan bra miljöprofil jämfört med tillverkningen av till exempel plast och metall, säger han.
Han menar att i skogsindustrins fall växer en ny produkt, det vill säga träd, upp hela tiden som dessutom fångar upp koldioxid i luften. Olja däremot bidrar till höga koldioxidut- släpp och är en produkt som kommer att ta slut.
Stora Ensos verksamhet i Sverige står för sju procent av koncernens totala koldioxidutsläpp. Övriga 93 procent släpps ut i bland annat USA och Ryssland.
- Företag i dag är inte intresserade av att smyga iväg med verksamhet utomlands bara för att där är lindrigare miljökrav, säger Per G Broman.
- Det miljöarbete vi gör i Europa sprider vi till nya länder, bland annat till den nordamerikanska verksamheten, säger han.
Förra året la koncernen ner sammanlagt omkring två miljarder kronor på att minska sina miljöfarliga utsläpp. Och satsningen gav resultat. Företagets klimatindikator, det vill säga utsläppen i relation till omsättningen, sjönk med 16 procent det senaste året.
Minskningen betyder en brytning på en tidigare negativ och ökande utsläppstrend.

Fotnot: Listan över koldioxidutsläppen bygger på företagens egna redovisningar och är sammanställd av Folksam. Den omfattar företagens verksamhet både i och utanför Sverige.


Följande svenska börsföretag släppte ut mest gifter under 2001.
1. Norsk Hydro
2. Stora Enso
3. SAS
4. SSAB
5. SCA
6. Syngenta
7. Akzo nobel
8. ABB
9. Concordia maritime
10. Avesta polarit
Källa: Folksams miljöindex 2002

Mer läsning

Annons