Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Vall skyddas

/
  • Arkivbild Skyddas. Den gamla officersbostaden och parkområdet skyddas från exploatering.

GÄVLE
Kompromissförslaget om Stora Vall gick som väntat igenom smärtfritt i fullmäktige.

Annons
Nu står det klart att parkområdet kring den gamla officersvillan ska förbli skyddad från exploatering. Dessutom öppnar man upp möjligheten att bygga tre hus med student- och forskarbostäder längs Kungsbäcksvägen, i anslutning till högskolan.

Hörsammade inte
Men fullmäktige hörsammade inte studentkårens vädjan att hitta en annan plats än där teknologerna har sin kårbyggnad.
Dessutom innebär lägenhetsplanerna en kraftig bantning från det alternativ studenterna ville ha. Det har minskat från uppemot 250 till högst 100.
Ingen i fullmäktige kritiserade bantningen. Men Gunilla de Maré uppmanade att man ska lova studenterna en alternativ byggnad för teknologernas sociala evenemang.

Bara ett förslag
- Det här är bara ett förslag till program för detaljplan för Stora Vall. Det är inte ett beslut om att faktiskt börja bygga. Så det är inte aktuellt än på ett tag att behandla barackerna, påpekade kommunalrådet Carina Blank, s.
Folkpartiets Kenth Lövgren tog gärna upp att hans parti varit emot en exploatering av parkområdet en längre tid.
Nu finns det nog goda möjligheter att lansera tanken om att inrätta en nationalstadspark i Gävles gröna lunga, som även består av Boulognerskogen och Stadsparken, menade han.
Nästa steg är att en detaljplan upprättas och går ut på samråd i november. En möjlig byggstart kan bli av under nästa år, efter att man gjort en upphandling.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons