Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större barngrupper ger ökad stress

/
  • Fler barn efter nyår? Det är klart vi blir oroliga, säger Helena Sundbom och Jessica Ljung, förskollärare på Högbergsgården. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE Att barngrupperna ska öka i storlek igen oroar personalen på förskolorna i Gävle.

Annons
- Om grupperna blir större kommer vi att få svårt att nå läroplanens mål, säger Helena Ljung, förskollärare på Högbergsgården på Brynäs.
Där har personalen reagerat över att fler barn ska trängas in på varje avdelning. I en insändare har de varnat för att större barngrupper kommer att gå ut över barnen.
- Man borde utgå från barnen. De ska inte behöva vara i en stressig och högljudd miljö, säger förskolläraren Jessica Sundbom.

- Det som händer när barngrupperna växer är framför allt att stressen ökar. Vi vuxna får mer att göra och svårt att hinna med. Och så blir det trångt. Vi har inte hyllor och krokar för flera barn än vad vi har, säger Helena Ljung.
Högbergsgården är en av de förskolor i Gävle som har ganska små barngrupper, just nu med 14 till 16 barn på varje avdelning. På Konvaljen där Jessica och
Helena arbetar finns 14 småbarn.
- Våra lokaler är så små så det ryms inte fler barn. Men som det är nu fungerar det bra. Jag tycker att vi har en bra pedagogisk verksamhet, säger Jessica Sundbom.
- Förskolan har ju fått en läroplan som vi ska följa, och det kan vi göra så länge grupperna är små. Men blir det fler barn blir det svårt, säger Helena Ljung.

Förskolorna kommer att få ta en stor del av nya stora sparbetinget på 60 miljoner kronor för Barn och ungdom nästa år. I februari ska politikerna ta ställning till om "förtätning" i förskolorna ska vara en av åtgärderna för att spara pengar.
- Vi vet inte än hur det blir. Men vi vill säga vad vi tycker redan nu, innan besluten är fattade. Om vi bara är tysta blir det som om vi accepterar förslaget, och det gör vi inte, säger Helena Ljung.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons