Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större möjlighet välja vård

GÄVLE
Valmöjligheterna för patienterna i Gävleborg ska utökas. Nu kommer även lägre prioriterade patienter - exempelvis alla med grå starr - att på landstingets bekostnad kunna välja opereration på kliniker utanför länet.

Annons
Det förslaget enades landstingsstyrelsen i går om att lägga fram för landstingsfullmäktige.
Sedan ett par år tillbaka finns en rekommendation från Landstingsförbundet om att alla landsting ska låta patienterna själva få välja var i Sverige de ska få vård. I Gävleborg har dock det fria vårdvalet försetts med vissa restriktioner. När det gäller specialistsjukvård krävs att patienten är högprioriterad. Man måste ha besvär som kvalar in i någon av de tre översta grupperna i landstingets prioriteringsordning.

Restriktioner upphör
Restriktionen har inneburit att stora patientgrupper utestängts. Det gäller till exempel många patienter med gråstarr. De har fått finna sig i att stå flera år i kö, trots att det finns privatkliniker i Stockholm och Uppsala som erbjuder operation inom några veckor.
Gävleborg har varit relativt ensamma om den här begränsningen. Trycket utifrån har nu blivit så starkt att landstingsledningen funnit för gott att släppa på restriktionerna.
Det nya förslaget innebär att det ska räcka med att beslut om behandling fattats av behandlande läkare i Gävleborg för att man ska kunna välja vårdgivare.
- Behandlingsbeslutet blir inträdesbiljetten, säger landstingsrådet Ann-Catrin Bergman, mp.
Oppositionen applåderar förslaget.
- Äntligen! Det här hade införts för längesedan om vi fått bestämma, säger Björn Brink, centerns oppositionsråd.

Uppdämt behov

Det finns ett uppdämt operationsbehov i länet. I dag står 900 personer i kö till gråstarroperation. 750 väntar på ingrepp som åderbråcksoperation, bröstreduktion och sterilisering. Hur många av dessa som nu tar chansen att komma under behandling snabbare återstår att se.
- Det är svårt att bedöma. Hittills har valmöjligheten inte utnyttjats i någon större utsträckning, säger Ann-Catrin Bergman.

Lågt intresse
Det låga intresset kan delvis bero på att många inte känner till att valmöjligheten finns. Landstinget planerar under våren marknadsföringsinsatser för att öka kunskaperna både bland allmänheten och vårdpersonalen.
Vad de ökade valmöjligheterna kommer att kosta landstinget är oklart. Att det kan bli kännbart för berörda kliniker i Gävleborg är uppenbart. Det är nämligen de som betalar kalaset. Om alla 900 köande gråstarrpatienter skulle söka vård utomläns skulle det innebära en merkostnad för länets två ögonkliniker på nio miljoner kronor.
- Får vi en strid ström av patienter ut ur länet innebär det att vi måste dra ned på vår egen vård, konstaterar landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons