Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagna planer för badet

/
  • Så här skulle Fjärran höjderbadet kunna växa. Den nya detaljplanen ska göra det möjligt att bygga ut anläggningen åt två håll. Men än är ingenting bestämt.

Nu dammas planerna på att sälja och bygga ut Fjärran höjderbadet igen.
Nytt gym, ny bassäng, ny restaurang, rutschkana och pensionat – allt är möjligt enligt förslaget till lokaldisposition.
– Men än är ingenting beslutat, betonar Cathrine Holgersson, vd för Gavlefastigheter.

Annons

Gavlefastigheter, som är fastighetsägare, har begärt att Bygg & Miljö ska ta fram en detaljplan som gör det möjligt att bygga till Fjärran höjderbadet på det sätt som diskuterades för några år sedan.

– Det gör vi för att skynda på. Vi vill inte att detaljplanearbetet ska bromsa arbetet i ett senare skede, säger Cathrine Holgersson.

Vad som ska ske med Fjärran höjder är fortfarande en öppen fråga, som ska avgöras av kommunstyrelsen i vår.

I en utredning som lämnades till kommunstyrelsen i december föreslår Gavlefastigheter att badet ska säljas och att kommunen sedan hyr tillbaka de delar som behövs för bland annat simundervisning.

Frånsett att kommunen är skyldig att ordna simundervisning för grundskoleelever är all verksamhet på Fjärran höjder frivillig för kommunen. Om kommunen vill stödja simklubbarna kan man subventionera klubbarnas hyra även om badet drivs av ett privat företag, visar utredningen.

– Det finns inget behov av att kommunen har full rådighet över badanläggningen. För kommunen är det positivt om Fjärran höjderområdet exploateras och utvecklas, säger utredningen.

Idén att sälja Fjärran höjder är inte ny. 2004 när programmet till detaljplan gjordes var utgångspunkten att badet skulle säljas. Den tilltänkte köparen skulle sedan kunna bygga ut badet. Men någon intresserad investerare dök aldrig upp.

Kultur & Fritid som driver badet idag har varit en varm tillskyndare av att badet ska säljas. I december sa kultur- och fritidschefen Mats Öström att han tyckte Gävle ska satsa på både en friidrottshall, en sporthall i Sätra och på utveckla Fjärran höjderbadet under den lågkonjunktur som vi nu är inne i.

Det finns inget behov av att kommunen har full rådighet över badanläggningen. För kommunen är det positivt om Fjärran höjderområdet exploateras och utvecklas

Mer läsning

Annons