Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största bocken i lågor

/
  • Foto: NICK BLACKMONTänt vare här. Under närmast högtidliga former tänder bockbyggarna i Rödänge, Österfärnebo eld på julbocken som på bara några minuter förvandlas till ett stålskelett.

ÖSTERFÄRNEBO, RÖDÄNGEI går brann den, Gästriklands största julbock, 13,5 meter hög och vägande fyra ton. Det var bockbyggarna själva som tände på bocken. Kraftiga eldsflammor slog upp mot himlen och efter bara några minuter fanns endast stålskelettet kvar.

Annons
Det är snart 20 år sedan som Gunnar Hedman i Rödänge började bygga en julbock.
I början bara en liten för barnen men sedan mitten av 1990-talet har det i regel varit den största bocken i landet, större än den mer berömda bocken i Gävle.

Tomte på ryggen
Årets bock byggdes på den stålstomme som byborna tillverkat och det tog nästa två dagar att få all halm på plats, men så står den också mäktigt ute på åkern med sina stabbiga ben och långa horn strax utanför boningshuset. På ryggen sitter Kovretomten från Spakberget och rider.
- I år gick det åt över två ton halm och med skylift och lastmaskin så blev det en mäktig bock, säger initiativtagaren.
Gunnar Hedman framhåller att det är lagarbetet som är viktigt för att allt ska klaffa och för att man ska få till ett så här fint byggnadsverk.
Han erkänner att man gått in för att göra halmbocken större än bocken i Gävle, så trots att Rödängebocken är så okänd finns prestige bland våra bockbyggare.
Gunnar Hedman sticker inte under stol med att om Gävlegänget börjar bygga större bockar så lär de fortsatt få se sig slagna.
Bara två år har bocken brunnit i förtid, då när familjen varit bortresta på nyårsafton.
Därför blir det normalt en ceremoni till Tjugondedag Knut då alla byborna samlas för att under högtidliga former bränna bocken. Lite känsla från gamla tiders blot finns över evenemanget som inramas med kaffe och samkväm.
Sett till att byn bara har tre hushåll så är bygget enastående. Bocken är också magnifik med sina 40 lampor och 30 meter tomteröd vaxduk går det åt varje år för att bocken ska få sin maggördel och benlindor.
- Lite tokig är vi väl som håller på så här, men vi har roligt också och något att samlas kring.

Hästar bevakar
Någon särskild bevakning behövs inte. Omkring bocken regerar dagtid tre kraftiga ardennerhästar som går i fållan.
Med en vikt på runt ett ton styck så är det inte många som vågar sig in, även om hästarna är otroligt snälla och beskedliga. Fast nattetid så står de i spiltan och tuggar hö så då kan den som vågar göra ett försök.
- Men då vi bor alldeles intill så kanske ingen direkt vågar sig hit för vi ser ju alla som kommer, säger hustru Ulla.
Ulf Granström
0290-210 03
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons