Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstilad plan sprack

/
  • Blev ett luftslott. Folkets hus-föreståndaren Per Schönnings planerade för en utbyggnad av Folkets hus med en ny möteslokal med plats för 250 personer. Fast hela idén byggde på att få landstinget som en av de permanenta hyresgästerna.

GÄVLELandstingsfullmäktige i Gävleborg överväger att i fortsättningen förlägga sina sammanträden till Bollnäs folkhögskola. Därmed spricker de storstilade planer Folkets hus i Gävle haft på en nybyggd möteslokal.

Annons
- Tråkigt för oss men säkert en bra lösning för landstinget, säger Per Schönnings, föreståndare vid Folkets hus i Gävle.
En beredning inom landstingsfullmäktige har gjort en översyn av fullmäktiges arbetsformer. I översynen har bland annat ingått att fundera över var sammanträdena ska hållas.
Traditionellt har landstingsfullmäktige haft sina möten i Spegelsalen i Gävle stadshus. Men akustiken där har inte varit bra och många ledamöter har genom åren klagat över ljudkvaliteten.
Under den senaste mandatperioden har en stor del av fullmäktiges möten varit utlokaliserade till kommunerna i länet. Enligt beredningen behöver dock fullmäktige nu en fast punkt i tillvaron, en lokal dit de flesta sammanträden kan förläggas.

Förordar Bollnäs
Beredningen förordar Baldursalen vid Bollnäs folkhögskola som permanent sammanträdeslokal.
Fullmäktige har använt den tidigare och erfarenheterna är goda. Lokalen är ändamålsenlig med en bra arbetsmiljö för ledamöter och sekretariat och goda tekniska förutsättningar för utsändning över Internet. Dessutom finns möjligheter till mat, kaffe och logi. En annan fördel är att lokalen ägs av landstinget.
- Bollnäs ligger mitt i länet, det finns en symbolisk poäng i det, säger Björn Forsling, s, ordförande i landstingsfullmäktige och i den beredning som lagt fram förslaget.
Publikt har det knappast någon betydelse var sammanträdena äger rum. Det är endast i undantagsfall som mötena lockar fler än enstaka åhörare.

Läggs på is
Rent praktiskt kan det vara en nackdel att sammanträdena hålls på annan ort än i Gävle där landstingets ledningskontor ligger. Men Björn Forsling ser ändå det som ett överkomligt problem.
För Folkets hus i Gävle innebär landstingets besked en motgång. Planerna på en ny möteslokal med landstinget som en av de stora hyresgästerna skrinläggs.
Tanken har varit att en lokal med plats för 250 personer skulle byggas upp på en innergård som ligger ovanpå stora salongen i Folkets hus. Det skulle handla om en investering på nio miljoner kronor.
En förutsättning för projektet var att landstinget tecknade ett flerårigt hyresavtal.
- Utan landstinget som hyresgäst har vi inte den grund som krävs för att gå in i ett sådant här projekt, det blir för chansartat, säger Per Schönnings.
Förslaget om förändringar i landstingsfullmäktiges arbetssätt kommer att behandlas i fullmäktige i två omgångar under hösten.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons