Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstrejk slår mot Gävle

GÄVLE/SANDVIKEN
Gävle och Sandviken är två av fyra kommuner i länet som berörs av Kommunals nya varsel om storstrejk i 137 kommuner.

Annons
Det innebär strejk för ytterligare 47 000 av Kommunals medlemmar från och med den 26 maj. Gävle har alltså valts ut en andra gång. Den här gången berörs dock inte barnomsorgen.
Kommunals ombudsman i länet, Hans Forsberg, säger att han inte vet om Gävle straffas av Kommunal för att det tänjdes på gränserna under strejkveckan. Bland annat vattnade politiker växter och låste upp skoldörrar. Strejkbryteri hävdade vissa.
- Det kan väl vara så att det som varit i kommunen med politikerna har spelat roll, men jag vet inte, säger han.
Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin tycker inte att varslet är ett bra sätt för att få parterna, som alltså står mycket långt ifrån varandra, att sätta sig vid förhandlingsbordet.
- Det är väl det de vill när de trappar upp på det här viset. Men en förutsättning för förhandling är att de tar tillbaka sina stora varsel, säger Stefan Hedin.
Kommunals ordförande i Sandviken, Leif Johansson, hade i går eftermiddag ännu inte tagit del av några detaljer kring varslet.
- Jag kan inte uttala mig. Jag måste få titta på det här, säger han.

Flera undantag
Varslet omfattar både medlemmar och oorganiserade. Men flera områden är undantagna. Det gäller omsorg om intellektuellt funktionshindrade, äldre- och handikappomsorg, psykiatri, kommunens hälso- och sjukvård, särskolor, omsorg om barn med särskilda behov, räddningstjänst samt djurskötsel vid naturbruksgymnasier.
Gårdagens storvarsel handlar inte om en tidsbegränsad strejk som tidigare. Den ska ta vid när den strejkaktion som bryter ut på måndag tar slut. Från den 26 maj ska strejken sedan pågå tills ett avtal är underskrivet.
Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker att det är dags att öka trycket på arbetsgivarna.
- Arbetsgivarna måste komma ned från läktarna. Vi lägger nu ett kraftigt varsel för att sätta ytterligare press på arbetsgivarna, som inte verkar förstå att svenska folket stöder Kommunals krav, anser Thörn.

Klarar inte kraven
Men det kraftfulla varslet gör inte något stort intryck på Kommunförbundets förhandlingschef Markus Gustafsson.
- Vi har tyvärr inte den ekonomi som krävs för att gå med på de nivåer som Kommunal kräver. Den kommunala ekonomin förbättras ju inte av att Kommunal utökar sina varsel, säger Markus Gustafsson.
- Jag beklagar djupt att den kommunala servicen kommer att bli åtskilligt försämrad i de här kommunerna. Men jag tycker att en väldigt stor del av ansvaret för den här situationen faller på Kommunal som hade ett bra avtal som gett bra utfall 2001 och 2002. Det avtalet sade Kommunal upp och nu är vi i den här situationen, avslutar Markus Gustafsson.
I går meddelade medlarna i konflikten att de ska träffa parterna under veckan.
- Vi ska träffa Kommunal i morgon. Vi har bestämt oss för att kontakta parterna, sa medlaren Rune Larsson till TT på tisdagskvällen.
Enligt Larsson tas kontakten helt på Medlingsinstitutets initiativ. På fredag är det därför dags för Larsson att också prata med arbetsgivarna, Landstingsförbundet och Svenska Kommunförbundet.
- Vi tycker att den här konflikten som ska dra igång på måndag inte ska få göra det utan att vi har pratat med parterna, säger Rune Larsson.

TT/SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se

Mer läsning

Annons