Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort tryck på särskolan

GÄVLE
Två nya särskoleklasser är tänkta att starta i höst på Stenebergsskolan. Trängseln blir för stor på Stora Sätra.

Annons
- Det här är ett led i att låta särskolebarnen gå i sin hemmiljö, säger Ingrid Björklin, tf förvaltningschef för barn och ungdom.

Inga beslut tagna
Tidigare har samtliga särskolans fyra högstadieklasser funnits på Stora Sätra, men nu växer antalet klasser till fem och det klarar inte skolan av.
Trycket är stort eftersom det även är många elever som ska börja i ordinarie högstadieklasser i höst.
Tanken är nu att barn från Brynäs, Steneberg och Bomhus ska ingå i de nya högstadieklasserna, och att särskoleklasserna på Stora Sätra ska minskas till tre.
- Inga beslut är tagna än men vi förbereder ett erbjudande till föräldrar och elever, säger Ingrid Björklin.
Särskolan har genomgått en förändring de senaste åren.
- Antalet särskoleelever har ökat kraftigt efter 1999, säger särskolesamordnaren Vivi-Anne Sundqvist.
Före 1999 antogs ca 120 barn per år till särskolan i Gävle, nu ligger siffran runt 200.

Fler orsaker
Orsakerna till ökningen är flera, tror Vivi-Anne Sundqvist. Särskolan är mer känd bland lärare och skolledare nu än tidigare och de senaste årens allt större klasser och färre lärare har gjort att det blivit jobbigt för många barn.
Men ökningen beror också på att många fler barn än tidigare utreds om det upptäcks att de har särskilda svårigheter i skolan, och fler får också någon form av diagnos.
För att bli antagen till särskolan krävs att barnet genomgår ett antal utredningar, såväl en pedagogisk, medicinsk, psykologisk som social.
Att söka till särskolan har också blivit lättare i dag än det varit tidigare. Önskar man att få gå integrerat, det vill säga i en vanlig klass men med särskolans kursplan, kan man sedan 2001 lämna in sin ansökan när som helst under året. Tidigare gällde ett fast datum.
JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons