Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort vinsttapp för Korsnäs

Korsnäs resultat halverades under 2008. Men nu kör fabriken för fullt igen och inga produktionsstopp är planerade under de närmaste månaderna.
– Vi ser ändå ganska positivt på framtiden, säger Christer Simrén, vd på Korsnäs.

Annons

Den vikande efterfrågan och produktionsstoppen i slutet av förra året slog hårt mot rörelseresultatet för Korsnäs. Resultatet för det fjärde kvartalet blev till och med ett minus på 138 miljoner, men då ingår också omstruktureringskostnader på 71 miljoner för den personalminskning som företaget nu genomför.

120 personer ska bort, och just nu genomförs förhandlingar med enskilda medarbetare för att se om det går att lösa på frivillig väg.

– Det är tråkigt att vi måste ta till personalminskningar. Det är ju hela familjer som drabbas, säger Christer Simrén.

Just nu genomförs individuella samtal med utvalda medarbetare, samtal som enligt Christer Simrén ”går bra”, men han utesluter inte att företaget ändå tvingas ta till uppsägningar för att klara personalminskningen.

För hela året 2008 blev resultatet för Korsnäs 429 miljoner, mot 836 miljoner 2007.

– Alla har ju drabbats av lågkonjunkturen och vi är inget undantag, säger Christer Simrén.

Fabriken i Gävle har stått stilla i flera perioder. Efter årsskiftet handlar det om i genomsnitt cirka sex dygn. Företagsledningen räknar inte med att behöva stänga maskinerna någon mer gång under första kvartalet.

– Läget har stabiliserats, säger Christer Simrén, men han utesluter inte att det kan bli nya produktionsstopp under resten av året. Allt hänger på hur djup och långvarig lågkonjunkturen blir.

För Korsnäs ägare Kinnevik blev 2008 ett förlorat år. Värdet på koncernens aktier minskade med 25 miljarder, en halvering mot året innan. Rörelseresultatet för Kinnevik stannade på 398 miljoner kronor, knappt hälften av fjolårets resultat.

Mer läsning

Annons