Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störta King Edward!

GÄVLEDe vanligaste potatissorterna Bintje och King Edward besprutas med bekämpningsmedel åtta-tolv gånger innan de skördas. Andra sorter besprutas bara hälften så ofta, och kravpotatis besprutas inte alls.

Annons
Genom att välja vilken sort potatis man äter påverkar man alltså hur mycket bekämpningsmedel som sprids i naturen.
Det säger Svenska naturskyddsföreningen, som har potatis som tema under Miljövänliga veckan som pågår just nu. Kampanjens slogan är Störta King Edward - mer demokrati i potatislandet.
Men kampanjen har fått kritik från potatisodlarna. Också potatisodlare i Gästrikland har reagerat över att SNF så tvärsäkert påstår att King Edward-odlare använder dubbelt så mycket bekämpningsmedel som andra.
- Men för storskalig odling är det så. Det finns det säkra uppgifter om, säger Per-Olof Ericson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävleborg.
- Små odlare som har bra växtföljd kanske klarar sig med mindre mängder bekämpningsmedel även om de odlar King Edward. Vi har inte undersökt hur mycket bekämpningsmedel som används på potatisen här i Gävle, säger han.

I tre dagar har naturskyddsföreningen haft en utställning i Högskolan i Gävle där de dukat upp 16 olika sorters potatis, som potatiskonsulenten Pirjo Gustafsson bidragit med. Åtminstone några av de ovanliga potatissorterna finns att köpa i Gävle.
- Vi säger alla som kommer hit att de ska fråga efter andra potatissorter i butikerna, säger Per-Olof Erickson.
- Det är bra om man köper andra sorter, om man köper lokalt odlad potatis och om man löper kravodlad potatis, säger han.

Tidigare år har Naturskyddsföreningen anordnat Miljövänliga veckan inne i centrum, i samarbete med Domus eller på Stortorget. I år håller man för första gången till på högskolan. Förutom potatisutställningen har man haft tipspromenad på potatistemat, bjudit på saft och pepparkaka och ordnat föredrag.
- Jag tycker att det fungerat väldigt bra här på högskolan. Det märks att folk har mer tid här. Många studenter har stannat till och pratat. De kan inte så mycket om potatis så de är intresserade av att få veta mer, säger Pia Svedén i Naturskyddsföreningens Gävlekrets.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons