Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande jul i Furuvik

/
  • Tom Widorson är jättenöjd med Furuviksparkens femte julsatsning. Parken har varit upplyst av 750 000 ljuspunkter. När årets gran på 15 höjs till 25 inför nästa Jul i Furuvik ökar ljuspunkterna till närmare en miljon.
  • Chimpansmamma Ing-Marie Persson och Selma, hon blir sex månader i mellandagarna, har glatt massvis med julbesökare i Furuvik med en daglig uppvisning under fyra veckoslut.
  • Till de många aktiviteter som bjudits i Furuvik under julmarknaden hör tomtenissarnas verkstad där barnen fått pyssla och skriva önskelistor på julklappar. Heidi Sundgren var en av nissarna som tog hand om de unga besökarna.

Efter fem säsonger har Jul i Furuvik blivit en tradition för allt fler mitt i julstöket. När årets fyra julöppna helger i parken avslutades på söndagen hade i det närmaste 12 000 besökare räknats in. Chefen Tom Widorson är jättenöjd och ser möjligheter att utveckla arrangemanget och locka ännu fler besökare kommande jular.

Annons

Kön ringlar sig lång utanför entrén när vi dyker upp i skymningen på årets kortaste dag. Känslan är näst intill overklig när vi sakta vandrar fram genom parken där snart sagt varje buske och träd likaväl som alla byggnader är inramade av otroliga mängder ljuspunkter. Alla är naturliga, tack för det.

– Nej, inga kulörta lyktor här inte, säger Widorson.

Förra helgen var det om möjligt ännu vackrare i parken. Då var varenda ljuspunkt inbäddad i iskristaller. Fjärde advent blev hur som helst en vacker dag där till och med solen visade sig under de korta timmarna med dagsljus. Bara snön saknades.

De två senaste åren har fjärde advent legat så nära julafton att parken varit stängd. I år infaller julafton först på onsdag och därför höll man öppet även denna helg.

– Det har kommit jättemånga det här veckoslutet. Antingen tar folk en paus i julstöket eller så är man redan klar med alla förberedelser, tror Widorson.

Besökarna har haft mycket mer än alla ljuspunkter att njuta av. Tropiklandet har varit öppet med en daglig uppvisning där Ing-Marie Hansson visat upp sin senaste baby, chimpansen Selma som fyller ett halvår i mellandagarna. Tomtefar, en alldeles äkta tomte som är medlem i Tomtesällskapet, har som tidigare jular i Furuvik haft ringlande köer av besökare som hälsat på honom och köpt sig en julklapp för en tjuga.

Tomtemor har barnen kunnat träffa tillsammans med alla djuren vid fäboden. Tomtenissarna har haft verkstad och rimstuga. Och så har det förstås varit julmarknad med en hel rad knallar. Nissarnas kör har haft framträdande varje dag. Och karuseller har varit i gång för gratisåk.

Listan kan göras ännu längre. Entrén öppnas för allmänheten nästa gång när sommaren står för dörren. Datum är ännu inte fastställt. Men det är i alla händelser ungefär fem långa månader dit.

Mer läsning

Annons