Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålningslarm avskräcker inte

/
  • - Jag tänker inte så mycket på riskerna men man blir ju lite mer nervös, säge Viktor Lööf som använder mobilen i undervisningen.

GÄVLE Nya larm säger att strålningen från mobiltelefoner kan vara farlig. Frågan är om vi orkar ta de nya forskningsrönen på allvar.
- Jag oroar mig inte så mycket över strålningen, säger Christoffer Eriksson, elev på Solängsskolan som använder mobilen i skolundervisningen.

Annons
Frågan om strålningen från mobilen är farlig eller inte är omtvistad. Det finns fortfarande inte säkra belägg för att strålningen är skadlig men eftersom man vet så lite tycker Statens Strålskyddsinstitut, SSI, att man ska minska strålningen i förebyggande syfte.
Ett av SSI:s tips för att minska strålningen är att använda handsfree när man pratar.
Andra tips är att inte prata länge i mobiltelefonen och inte prata där mobilens täckning är dålig.
Solängsskolan är en av de fyra skolor i länet som deltar i projektet mobilt lärande där eleverna får träna på glosor med hjälp av sin mobiltelefon.

Solängsskolans rektor Bo Egebrand tar Statens Strålskyddsinstitutet nya rekommendationer med ro.
- Eleverna använder sig av sms så dom har ju inte mobilen tryckt mot örat, förklarar han.
- Om det skulle vara uppenbara faror med att använda mobilen så skrotar vi mobilprojektet direkt. Men när vi inte vet säkert om det är farligt finns det ingen anledning att avsluta det, säger Bo Egebrand.
Hur tänker då eleverna när det gäller strålningen från mobilen?
- Lite mer nervös blir man ju. Jag funderar faktiskt på att börja använda handsfree, säger Viktor Lööf som är en av dem som använder mobilen på lektionstid.
- Jag pratar inte mycket i mobilen så jag oroar mig inte särskilt mycket, säger Christoffer Eriksson.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons