Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk slår hårdast mot barnen

/
  • Fjärran Höjderbadet stängs om strejken bryter ut.  Totalt stängs elva idrottsanläggningar.

GÄVLE
Gävle kan snart vara en kommun i strejk. Barnen och barnfamiljerna drabbas hårdast. Också gamla och funktionshindrade kan komma att märka av strejken.

Annons
Gävles chefer och politiska ledning arbetar in i det sista med att förbereda verksamheterna.
- Men frågetecknen är många, säger Ingrid Björklin, tf chef för Barn och ungdom.
Hos Barn och ungdom kommer en eventuell strejk att bli tuff, 800 anställda stannar då hemma från jobbet.
- Det vi vet är att familjedaghemmen stängs helt, säger Ingrid Björklin.
Det innebär att föräldrarna till cirka 300 barn får hitta andra lösningar. Kanske finns snälla släktingar att tillgå eller semesterdagar att ta ut. Inga daghem ska däremot stängas, åtminstone inte i inledningsskedet. Däremot är det troligt att öppnings- och stängningstider förändras.
Personalchefen Jan Jansson arbetade i går för fullt med att ge verksamheterna den information de behöver.
- Sedan är det upp till dem att vidare informera föräldrarna, säger han.

Ingen toastädning
Serviceförvaltningen drabbas också. Här kommer en strejk att beröra bland annat städ- och kökspersonalen. Inga toaletter kommer att städas och ingen lunch kommer att serveras på Gävles skolor.
- Barnen får ta med sig matsäck, säger personalchefen Lena Savolainen.
Däremot serveras maten som vanligt inom äldreomsorgen.
Omvårdnad kan däremot inte ta in några vikarier eftersom det råder nyanställningsblockad. De vikariat som pågår fortsätter, men det går inte att ringa in någon vid sjukdom eller annan frånvaro.
- Det vi kan göra är att säkra det som är känt, säger Anita Svensson, chef för Omvårdnad.
Den ordinarie personalen kan också gå in på fyllnads- och övertid. I februari hade bemanningscentrum beställningar på drygt 2 700 arbetspass bara inom äldreomsorgen.
För kommunens alla idrottsutövare kommer en strejkvecka att kännas lång. Elva idrottsanläggningar stängs. Det innebär att bland annat Fjärran Höjderbadet och Valbo sportcentrum står helt tomma från och med onsdag.
- Strejken drabbar vår verksamhet hårt eftersom hela personalstyrkan är knuten till Kommunal, säger Eva Nyberg, personalchef vid Kultur och fritid.
Förutom Gefle IF:s hemmamatch mot Häcken den 27:e april behöver inga större evenemang ställas in. Men fotbollsmatchen kan räddas om en dispensbegäran godkänns, berättar Eva Nyberg. Än finns alltså hopp för GIF-supportrarna. Nervositeten märks inte bara hos tjänstemännen, det gäller även den politiska ledningen.
- Läget förändras från dag till dag och det är oerhört viktigt att vi når ut med information till allmänheten, säger kommunalrådet Carina Blank, s.
I dag träffar hon samtliga nämndsordföranden för att diskutera kring en eventuell strejk och dess effekter.
Carina Blank och kommunens chefer har en sak gemensamt, de vill inte ha en strejk. Exakt hur kommunens verksamhet kommer att fungera om en strejk bryter ut vet nog ingen.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons