Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk stoppade tågen

/
  • Lokförarstrejken inleddes vid midnatt. 130 tåg i Sydsverige samt 20 fjärrtåg ställs in till och med måndag. Resenärer på Malmö station kunde bara konstatera att de flesta tåg var inställda. Foto: SCANPIX

GÄVLE (GD/TT) Bara två avgångar i Gävle har drabbats av helgens lokförarstrejk. Under söndagen kommer samtliga tåg förbi Gävle att gå som vanligt, uppger man på SJ:s presstjänst.

Annons
Det tåg som ställdes in var ett intercitytåg från Stockholm 17.25 på fredagen, som skulle gått vidare från Gävle 19.09 mot Sundsvall. På lördagsmorgonen skulle samma tåg ha lämnat Sundsvall 06.41 och fortsatt från Gävle 8.56 mot Stockholm. Också det var inställt.
Samtliga passagerare hade nåtts av beskedet om tågstrejk och bokat om sina biljetter, uppger SJ.
Sydsverige drabbades hårdast av den lokförarstrejk som inleddes på lördagen. Totalt ställde SJ in omkring 100 avgångar, varav cirka 60 i Sydsverige. Det är Svensk Lokförarförening, SLFF, som tagit ut sina medlemmar i strejk under helgen för att få teckna ett eget kollektivavtal.
Enligt SJ har strejken inte lett till något kaos, men många resande hade förmodligen tagit andra färdmedel och valt bort tåget i det osäkra läget.
- Vi har säkert förlorat pengar, men hur mycket är omöjligt att säga, säger Björn Wadén på SJ:s pressjour.

Lördagar är ingen stor resdag och dessutom var det en helgdag. Visserligen blev ett stort antal tågavgångar inställda, men på många linjer som berördes är det täta avgångar.
SLFF har flest medlemmar i Skåne och därför drabbas Sydsverige hårdast. SJ räknar med att totalt 130 tåg i Sydsverige ställs in under hela helgen. Det gäller då bland annat Pågatågen, Öresundstågen och Kustpilen till Blekinge.

Lokförarstrejken påverkade 10-15 procent av den totala tågtrafiken i Sydsverige. Tågen över Öresundsbron berördes på lördagen inte i någon större utsträckning.
Effekterna begränsades rejält sedan ett 30-tal lokförare och medlemmar i utbrytarfacket SLFF beslutat att lämna föreningen och i stället gå in i fackförbunden ST och SEKO, som har kollektivavtal med SJ.
Strejken innebar också inställda fjärrtåg, några bland annat på sträckan Malmö-Stockholm respektive Stockholm-Mora.
Detsamma gällde trafiken i Mälardalen/Uppsala där ett tiotal turer ställdes in.
SLFF har i flera år velat teckna kollektivavtal med arbetsgivarparten Almega och har tidigare flera gånger tagit ut medlemmarna i strejk för att nå detta mål. Men hittills utan resultat.
Almega anser att det inte går att ha två olika kollektivavtal och olika anställningsvillkor för personer med samma yrke inom ett företag.

SLFF hade varslat om strejk för ett 90-tal lokförare i Sydsverige och ett 20-tal i Stockholm från och med midnatt, natten till lördag.
Under en period fram till 11 januari finns varsel om totalt 20 strejkdagar. De första två är alltså under denna helg. Dessutom genomförs en övertidsblockad parallellt.

Mer läsning

Annons