Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejken är i gång

/
  • Mattias Eriksson tillhör den strejkande servicepersonalen på Stadsbussarna. Sedan midnatt tankar han och hans kollegor inte längre några bussar.

Servicepersonalen hos företaget Stadsbussarna deltar sedan midnatt i Kommunals strejk. Det innebär att inga bussar längre städas eller tankas. Om en buss drabbas av soppatorsk får passagerarna lösa resten av resan på egen hand.

Annons

– Vi har inte fyllt på något bränsle i bussarna sedan i går kväll, berättar Mattias Eriksson, som är en av tio strejkande inom servicepersonalen.

Tanken på en stadsbuss rymmer cirka 350 liter bränsle. Vanligtvis tankas en buss varje dag. Exakt hur länge bränslet räcker går inte att säga, det beror på hur bussarna kör.
– Det får tiden visa. Företagets förhoppning är att bränslet ska räcka till och med onsdag. Men sedan är det stopp, säger Mattias Eriksson.

Var bussen än stannar, inne i stan eller utanför, blir det upp till passagerarna att då ta sig vidare på egen hand. Det kan bli besvärligt för en del, men Mattias Eriksson tror ändå att allmänheten sympatiserar med de strejkande.
– Ja, jag tror att folk förstår våra krav och vilket värdefullt arbete vi gör.

Han får medhåll av Mari Schönning, ombudsman på Kommunal Mitt, som är med och sitter strejkvakt utanför Stadsbussarnas servicehall.
– Jag har känslan att allmänheten fortfarande stöder strejken, säger hon.
Hur Gävleborna reagerar när stadsbussarna får slut på bränsle, troligen senast i övermorgon, återstår att se.

Bussarna som stannat får inte bytas ut mot andra, för även bussbyten ingår i servicepersonalens arbete. Det blir i stället upp till företaget Stadsbussarna att ta hand om och bärga bort fordonen, berättar Mattias Eriksson.
– Det går ju inte att ha bussar stående överallt, säger han.

Mer läsning

Annons