Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress ger huvudvärk

/
  • Lina Thörn,  Carolyn Caneo och Alexander Holmqvist  säger att många elever känner sig stressade med huvudvärk som resultat. De tror att kortare skoldagar och mer hemmastudier skulle vara en förbättring. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE Stress gör att allt fler tonåringar får ont i huvudet och magen.
- När jag har mycket lektioner och mycket att göra kan jag få ont i huvudet, säger Lina Thörn som går i klass 8D på Nynässkolan i Gävle.

Annons
En undersökning vid neurologiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att huvudvärk är ett vanligt problem bland skolbarn.
En enkät som gjorts med närmare 2 000 barn i åldrarna sju till 15 år visar att problemet är betydligt mer utbrett än för 50 år sedan. Förekomsten av migrän är till exempel dubbelt så hög. Sju procent av barnen i undersökningen lider av migrän.
I Gävle kommun har ingen liknande undersökning gjorts bland skolbarn men skolöverläkare Kristjan Arinbjarnarson bekräftat att allt fler ungdomar tycks må dåligt.
- Allt fler lider av vad vi kallar psykosomatiska symptom. Det kan vara ont i magen eller ont i huvudet. Det finns även undersökningar från andra håll som bekräftar den bilden, säger han.

Kristjan Arinbjarnarson tror inte att problemet enbart beror på en tuff situation i skolan.
- Jag tror det beror på en kombination av saker. Barnen kan ha en splittrad situation hemma till exempel. De kan känna en inre oro som visar sig i form av huvudvärk eller magont.
Skolhälsovården har diskuterat den ökande ohälsan men Kristjan Arinbjarnarson säger att det är svårt för dem att vidta några speciella åtgärder eftersom det inte enbart är ett skolproblem.
- Men våra skolsköterskor samtalar mycket med elever som mår dåligt.

Lina Thörn och hennes klasskompisar säger att det händer ganska ofta att de har ont i huvudet. Stress över skolarbetet tror de är en förklaring. Väldigt stökiga lektioner en annan.
- På engelskan är vi 31 elever och en lärare, säger Lina Thörn.
Hon, Carolyn Caneo och Alexander Holmqvist berättar att de får betyg för första gången vid jul och att det är ett stressmoment för många.
- Man vill ju få bra betyg och när det inte går som man vill, då blir det jobbigt, säger Carolyn Caneo.
De har ett recept för hur eleverna skulle kunna må bättre.
- Vi skulle kunna ha kortare men fler lektioner. Skoldagarna borde bli kortare och så kunde vi jobba mer hemma i stället. Det vore bättre, säger Lina Thörn.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons