Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om patientavgifter

GÄVLE
Ska avgiften för läkarbesök, mammografi och vaccinering höjas eller inte?
Den frågan tar oppositionen i landstinget nu strid om. Men egentligen är de inte emot att avgifterna höjs.

Annons
Att landstingsledningen vill höja patientavgifterna för att bekosta gratis hörapparater har gjort oppositionen upprörd.

Fel sätt
- Man kan inte behandla avgiftsfrågor på det här sättet. Vi vill att avgifterna ska behandlas i budgetarbetet, säger Inger Källgren, m.
- Nu blandar man ihop ärenden som inte hör ihop.
Hela landstingsstyrelsen sa enhälligt ja till att alla hörapparater i fortsättningen ska bli avgiftsfria på sitt möte på torsdagen. Majoriteten i landstingsstyrelsen röstade dessutom igenom att kostnaden för hörapparaterna, totalt cirka sju miljoner kronor, ska betalas genom att patientavgifterna höjs.

Nya avgifter
Förslaget innebär att det ska kosta 200 kronor att besöka specialistläkare på sjukhus eller akutmottagning, 100 kronor att besöka läkare i öppenvård, 100 kronor för mammografiundersökning, 150 kronor för vaccination, och 1 000 kronor att få ett friskintyg, körkortsintyg och liknande från den 1 juli i år.
Men när det gäller avgiftshöjningen ställer sig oppositionen på tvären.
- Hörapparaterna är fortfarande ofinansierade med det här förslaget. Patientavgifterna går till de enskilda verksamheterna, och det är ju bra för dem, men det gör inte att landstinget får in pengar till hörapparater, säger Stig Zettlin, sjukvårdspartiet.
Men landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, har svårt att förstå resonemanget att man inte kan bekosta gratis hörapparater med höjda patientavgifter.

Fullt möjligt
- Det är visst fullt möjligt. Det är bara att dra ifrån på anslaget till verksamheterna samma summa som inkomstökningen blir, säger hon.
När patientavgifterna ska behandlas på landstingsfullmäktige i slutet av april kommer oppositionen att begära återremiss, och det har de stora möjligheter att få igenom. Det räcker med att en tredjedel av ledamöterna är för.
- Även om förslaget sedan kommer tillbaka i maj i oförändrad form kommer vi att ha nått en framgång, för då får vi avgiftshöjningarna som en egen punkt på dagordningen precis som vi vill, säger Stig Zettlin.

I budgetprocessen
- Vi kan också bli bönhörda och få in frågan i budgetprocessen som är det vi egentligen önskar, säger Inger Källgren, m.
När det gäller sakfrågan om det är bra att höja patientavgifterna eller inte är de fem oppositionspartierna något mer splittrade.
Inger Källgren, m, Stig Zettlin, svp, och Björn Brink, c, hävdar bestämt att man inte kunnat ta ställning till de olika patientavgiftsförslagen eftersom frågan har bakats ihop med hörapparaterna.
Lars-Erik Häggblom, kd, är tycker däremot att förslaget är bra.
- Vi har redan tidigare föreslagit att avgifterna ska höjas. Men då blev vi nedröstade, säger han.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons