Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strike för bowlingen

/
  • Foto: LASSE HALVARSSONKoncentrerad. Linnéa Larsson har valt ett orangefärgat klot som är ganska lätt.

GÄVLE
Man tar ett klot och kastar ner grejer som står där borta."

Annons
Så beskriver Linnéa Larsson, åtta år, bowling.
Hon är tillsammans med kompisen Rebecca Olsson, snart nio år, i bowlinghallen för att slå några klot.
På banorna längre bort pågår tävlingar för fullt. Men det bryr sig inte Linnéa och Rebecca om. De kör sitt race utan tävling.
- Vi spelar för att det är kul, inte för att vinna, säger de.
Bowling har blivit populärt och nästan varje kväll och helg är det full aktivitet på banorna. Men så finns det också åtta klubbar bara i Gävle som ska samsas om hallen och därtill kommer alla som bara vill spela på kul.
- Intresset bland ungdomar har ökat. Den som vill spela på sportlovet måste boka redan två-tre veckor innan, berättar Niclas Matikainen som har fullt upp med att hyra ut banor och bowlingskor.
Linnéa och Rebecca har spelat förut, en eller två gånger var det visst. De väljer orange eller rosa klot. De är lättast.
- Det är kul och inte så svårt, säger Linnéa och greppar klotet.
Det är Rebeccas tur. Hon springer iväg med klotet i famnen. Det ser ut som om hon själv ska hamna mitt i banan men hon hinner kasta iväg klotet i sista stund. Klotet går lite zickzack men det gör inget. Är man nybörjare får man använda staket så att inte klotet hamnar i rännan vid sidan om banan.
Rebecca är nöjd. Hon fick ner nästan alla klot. Så är det Linnéas tur igen. Hon missar lite och tappar klotet så det smäller i banan. Linnéa hänger inte läpp för det. Det är bara att ta nya tag.
- Jag har gjort en strike en gång, berättar Linnéa stolt.
Den här gången blir det ingen strike men väl en och annan spärr, alltså att alla klot slås ned efter andra kastet. Datorn fixar poängen och håller ordning på strike och spärrar. Poäng läggs till poäng. Det ser ut att bli en riktigt jämn match.
Vid banan intill spelar fyra unga killar. De har fått in snitsen med tekniken rätt hyfsat. De smyger ner på huk med höger ben snyggt utsträckt bakom sig innan de smeker iväg klotet. Trots att det ser så tjusigt ut rullar kloten lite hur som helst och grabbarna ler lite generat över misslyckade slag.
På helger och vardagskvällar kostar det 140 kronor att hyra en bana i en timme. Datorn klarar upp till åtta spelare men Niclas rekommenderar inte mer än fyra spelare. Väntetiderna blir för långa annars.
Det behövs speciella skor för att få gå ut på banorna men bowlingklubben hyr ut i storlekar från 27 och uppåt. Det behövs alltså ingen egen utrustning och inte ens ett medlemskap.
De som tänker sig att spela bowling på sportlovet kan faktiskt hävda att han eller hon har sportat.
- Jo, det är en sport och har faktiskt varit en provgren i OS. Men det blev bekymmer om det skulle bli en vinter- eller sommargren, berättar Niclas.
Själv röstar han på vintergren.
- För vem vill ge sig ner i en källare på sommaren?
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons