Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stroke drabbar även yngre

GÄVLE
De var mitt i livet när tillvaron plötsligt ställdes på ända. Arbete, karriär, familjeliv - allt drogs in i den djupa kris som en stroke innebär.

Annons
Vägen tillbaka är lång och mödosam.
- Vi har ett handikapp som inte syns så mycket utåt och det gör att många inte förstår de problem vi har, säger Lars Källström, 54 år.
Han är tillsammans med Johan Höjer, 63 år, och Christina Ivarsson, 45 år, initiativtagare till en grupp för yngre strokedrabbade som ska bildas inom Gävle strokeförening.

Möte den 5 mars
Tanken är att deltagarna ska kunna träffas och prata utifrån den speciella situation som en något yngre person hamnar i efter en stroke. Ett första möte hålls den 5 mars.
- Vi tror att det finns ett intresse hos strokedrabbade av en sådan här träffpunkt. Just behovet att få prata av sig och ta del av andras erfarenheter är stor, säger Lars Källström.
Stroke är inget som bara drabbar gamla människor. Varje år inträffar 6 000 strokefall bland personer under 65 år i Sverige.

Förödande
Konsekvensen av en stroke blir en funktionsnedsättning som hos den som befinner sig i medelåldern kan vara förödande: man fungerar inte längre i sitt arbete, karriärplaner går i stöpet, relationer till familj och vänner försämras.
- Efter en stroke blir man personlighetsförändrad. Det kan skapa stora slitningar i ett förhållande. Partnern kanske vill leva samma uteliv som tidigare medan man själv inte orkar, säger Lars Källström.
Trötthet, talsvårigheter, humörsvängningar, stresskänslighet, koncentrationssvårigheter, försämrat närminne, brist på initiativförmåga och depression är exempel på problem som en strokepatient kan få.

Svårt att hålla tråden
Lars Källström jobbar i dag deltid som programmerare, eller "datagubbe" som han lite skämtsamt kallar det. Men han har långt till den kapacitet han hade före stroken.
- Jag orkar inte jobba mer än 20 minuter i taget. Och jag har svårt att hålla tråden. Jag måste tänka hela tiden, planera framåt, annars kommer jag av mig och måste börja om, säger han.
Christina Ivarsson fick sin första stroke i höstas. Det började som en kittling i läppen.
- Jag trodde först att det var munsår. Sedan började jag dregla och jag kände en bedövning, ungefär som hos tandläkaren, som spred sig över ögat och sedan över hela hela vänstra sidan av kroppen, berättar hon.
Hon jobbade som egen företagare och hade ett mycket aktivt liv. Efter stroken har hon fått börja om från scratch. Bara att ta sig genom vardagens sysslor - handla, läsa bussturlistor, laga mat - är en hård kamp, menar hon.

Enorm omställning
- För mig blev det en enorm omställning, en katastrof i livet. Inom mig har jag fortfarande kvar drivet och lusten som jag hade före stroken men jag förmår inte ta fram det.
Johan Höjer var avdelningschef på Gävle kommuns kultur- och fritidsförvaltning när han fick sin stroke för drygt två och ett halvt år sedan.
Hans fru hittade honom livlös i duschen.
Han hade tidigare inte haft en tanke på att han skulle kunna råka ut för något som detta.
- Jag hade aldrig varit sjuk, jag var vältränad och hade lågt blodtryck, säger han.
Efter att inledningsvis varit svårt handikappad har Johan Höjer efterhand lyckats komma tillbaka och lever i dag ett riktigt hyggligt liv.
Han går, kör bil, spelar boule, går på konserter och utställningar och reser.
- Min inställning har hela tiden varit att jag ska försöka leva som vanligt. Och det känns som att jag är på rätt väg. Jag gör framsteg varje dag.

Mer läsning

Annons