Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömvallen splittrar partierna

/
  • Beryl Lunder, konserthuschef, är positiv till ett nytt evenemangsområde.
– Det vore en utveckling som gör det här området till en knutpunkt för ännu fler människor, säger hon.
  • Janne Bjurholm hoppas på en ny arena.
– Det är roligt med visionärer. Jag tror att en ny arena skulle göra att det kom lite mer folk till matcherna. Jag har själv suttit och vridit huvudet många gånger för att kunna se något från den gamla läktaren. Och om det blir fler läktare med tak så kanske det blir fler som kommer när det är dåligt väder också, säger han.
  • Rikard  Birgersson är skeptisk till planerna på hotell och ny fotbollsarena.
– Den stora hotellbyggnaden passar inte in i området. Jag tror att man kommer att se tillbaka på det här som ett vansinnigt beslut om 10-15 år om man beslutar sig för att bygga, säger Rikard Birgersson, som bor några hundra meter från Strömvallen i Villastaden.
  • Inger Schörling, mp, är kritisk till planerna på en ny fotbollsarena. Hon säger att en majoritet av miljöpartisterna i Gävle är på hennes linje.
– Vi tycker att det vore helt fel att bygga här. Det är alldeles för känslig natur i det här området. Vi tycker att det här ska vara ett strövområde som man kan knyta samman till en enhet med Boulognern, säger hon.
  • Mats Öström, Gävles kultur och fritidschef, vill ha ett nytt evenemangsområde vid Strömvallen.
– En komplett evenemangsanläggning för idrott, kultur och konferenser skulle skapa synergieffekter och en helhet som man inte kan få om man bygger någon annanstans, säger han.

Planerna på ett evenemangsområde vid Strömvallen splittrar både Gävleborna och den politiska majoriteten i kommunen. När förslagen visades upp på konserthuset i går fanns både kritiker och förespråkare på plats.

Annons

När planerna för ett nytt evenemangsområde vid Strömvallen presenterades för drygt ett år sedan var kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, s, med på presskonferensen och presenterade de storslagna skisserna. Men hon hade inte förankrat planerna med samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet.

Enligt Inger Schörling, mp, vice ordförande i tekniska nämnden finns det en tydlig majoritet inom miljöpartiet i Gävle som inte vill se några förändringar av området kring Strömvallen .

– Vi tycker att det vore helt fel att bygga här. Det är alldeles för känslig natur i det här området. Vi tycker att det här ska vara ett strövområde som man kan knyta samman till en enhet med Boulognern, säger Inger Schörling.

Hon var på plats när de olika förslagen för området visades upp på konserthuset i går. När samrådet är avslutat i januari är det tänkt att kommunstyrelsen ska fatta beslut om hur man ska gå vidare. Det återstår att se om de tre samarbetspartierna som utgör den politiska majoriteten kan enas då.

– Jag tror att det kan bli svårt, säger Inger Schörling.

Bland de Gävlebor som letat sig till konserthuset i går rådde det delade meningar om förslagen till evenemangsområde och ny fotbollsarena.

– Det är roligt med visionärer. Jag tror att en ny arena skulle göra att det kom lite mer folk till matcherna. Jag har själv suttit och vridit huvudet många gånger för att kunna se något från den gamla läktaren. Och om det blir fler läktare med tak så kanske det blir fler som kommer när det är dåligt väder också, säger Janne Bjurholm medan han tittar på de utställda förslagen.

Men alla var inte lika övertygade om det rätta i att bygga en ny arena och ett nytt hotell.

– Den stora hotellbyggnaden passar inte in i området. Jag tror att man kommer att se tillbaka på det här som ett vansinnigt beslut om 10 till 15 år om man beslutar sig för att bygga, säger Rikard Birgersson, som bor några hundra meter från Strömvallen i Villastaden.

Kommunens kultur- och fritidschef Mats Öström hyllar däremot tanken på ett samlat område för idrott och kultur kring Strömvallen.

– En komplett evenemangsanläggning för idrott, kultur och konferenser skulle skapa synergieffekter och en helhet som man inte kan få om man bygger någon annanstans, säger Mats Öström.

Diskussionerna lär fortsätta under hela samrådstiden som pågår till den 28 januari. Förslagen kommer under hela denna tid att finnas utställda på Medborgarkontoret och Stadsbiblioteket.

Mer läsning

Annons