Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter betalade för ogiltigt kort

GÄVLE
Flera hundra studenter vid Högskolan i Gävle har betalat pengar till företaget Studentkortet AB i tron att de ska få en giltig studentlegitimation. I slutet av denna månad tappar dock kortet sin funktion som kårlegitimation eftersom avtalet med Gefle Studentkår upphör att gälla.

Annons
- Vi är mäkta förgrymmade på Studentkortet. Att skicka ut ett sådant erbjudande är på gränsen till marknadsföringsbrott eftersom företaget fått studenterna att tro att de är tvungna att betala. Alla studenter som gjort det kan returnera kortet och få pengarna tillbaka, säger Johan Sjöberg, vice ordförande för Gefle Studentkår.
Kårobligatoriet innebär att alla studenter måste vara anslutna till studentkåren vid högskolan. Förut fick studenterna ett klistermärke som kvitto när avgiften var betald. Detta märke skulle fästas på ett plastkort som företaget Studentkortet levererade. Kortet gällde därefter som legitimation vid tentor och olika kårverksamheter och fungerade dessutom som rabattkort. I slutet av förra terminen bytte studentkåren kortleverantör och tecknade avtal med Mecenat AB.
- De har ungefär samma reserabatter men tar inte betalt för kortet. Studentkortet kostade oss ungefär 90 000 kronor per termin, säger Johan Sjöberg.
Studentkortet AB har tidigare vänt sig till studentkåren för att få tillgång till studenternas adresser. När kåren sa nej vände sig företaget till högskolan som i egenskap av myndighet är skyldig att lämna ut uppgifterna.
- Vi har pratat med Studentkortet som bett om ursäkt och sagt att de gjort fel. Studenterna här i Gävle är inte de enda som drabbats. Flera andra studentkårer har pratat om att stämma Studentkortet, säger Johan Sjöberg.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons