Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrelsen bröt mot lagen

/

Tre styrelseledamöter i Stiftelsen Hedesundavävarna bröt mot stiftelselagen och mot stiftelsens stadgar när de lånade ut 127 000 kronor till stiftelsen utan att meddela de övriga ledamöterna i styrelsen. Enligt revisionsberättelsen är lånebesluten inte heller protokollförda.
– Jag har aldrig varit med i en tokigare styrelse, säger Ivan Andersson, företagare i Sandviken, som hoppade av redan förra året när han inte fick den information han begärde.

Annons

Stiftelsen Hedesundavävarna förvaltar och driver Skaparbyn i Hedesunda, ritad av Ralph Erskine och med konstnären Birger Forsberg som drivande kraft bakom projektet.

Stiftelsen har haft en ansträngd ekonomi under en längre tid och enligt den senaste revisionsberättelsen har tre styrelsemedlemmar under 2007 själva lånat ut sammanlagt 127 000 kronor för att klara löpande utgifter. Resten av styrelsen fick inte veta något. Ivan Andersson ställde vid ett tillfälle en direkt fråga till ordföranden Eva Forsberg om stiftelsen hade lånat ut pengar, men fick ett nej till svar.

– Sedan fick jag höra på omvägar att det tagits upp lån, säger Ivan Andersson.

Han begärde in andra uppgifter om ekonomin, men fick dem inte. När protokollen från styrelsemötena dessutom inte innehöll de reservationer som han och andra styrelseledamöter lagt valde han att lämna styrelsen.

– Det gick inte att ta ansvar för verksamheten, säger han.

Hans Lindblad, tidigare riksdagsman för folkpartiet, satt i styrelsen fram till i april i år. Då uteslöts han av en majoritet i styrelsen, under punkten övriga frågor på ett styrelsemöte. Han anklagades för att vara illojal och arbeta för att sälja Skaparbyn.

Hans Lindblad har samma kritik mot kärnan i styrelsen som Ivan Andersson. Den ekonomiska rapporteringen har varit obefintlig, kallelserna till styrelsemötena har lagts så att det ibland har varit omöjligt att delta, och protokollen har kommit sent och haft allvarliga brister.

Han har drivit linjen att Skaparbyns verksamhet måste breddas för att få in de nödvändiga pengarna. Den linje som styrelsens majoritet drivit leder enligt honom bara till ekonomisk ruin. Stiftelsen hade förra året ett underskott på 190 000 kronor och hade vid årsskiftet 515 kronor i kassan.

Men han är också kritisk mot länsstyrelsen.

– Jag tycker att de har varit lite tama. De borde naturligtvis ha agerat tidigare, säger Hans Lindblad.

Yngve Cederström från Sandviken har deltagit i arbetet med Skaparbyn ända sedan starten och sitter också i stiftelsens styrelse. Lånen har aldrig diskuterats på de styrelsemöten han deltagit i.

– Nej, det där har skett över våra huvuden. Det var väldigt diffusa uppgifter vi fick på de där sammanträdena, säger Yngve Cederström

Ordföranden Eva Forsberg, kassören Peter Eller och Birger Löwenhielm är enligt revisionsberättelsen de tre som står bakom lånen. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för stiftelserna och har begärt in en förklaring.

– Det ser ganska allvarligt ut, säger Ingemar Lundén på länsstyrelsen, men han vill inte säga om de tre ledamöterna diskvalificerat sig för att fortsätta i styrelsen.

Ledamöterna i stiftelsen sitter på ett mandat som går ut vid årsskiftet. Det mesta tyder nu på att länsstyrelsen får tillsätta en tillfällig styrelse tills ett årsmöte kan avgöra vilka som ska bli nya ledamöter.

GD har inte lyckats nå Eva Forsberg eller Peter Eller, men Birger Löwenhielm säger att han och de övriga lånat ut pengar för att rädda stiftelsen.

– Det är de pengarna vi har skjutit till, säger han.

Att det skulle strida mot lagen har han svårt att förstå och säger att han ska prata med revisorn. Därefter anklagar han Hans Lindblad för att vilja sabotera för resten av styrelsen. När GD frågar varför besluten om lånen aldrig protokollförts blir han upprörd och lägger på luren.

GD har talat med sekreteraren i stiftelsen, Hans Sternlycke, som visste att andra styrelsemedlemmar lånat ut pengar men inte hur mycket.

– Jag ville att det skulle tas upp i styrelsen, men det ville inte de andra, säger Hans Sternlycke.

Under tiden fortsätter stiftelsens ekonomi att urholkas. Enligt uppgifter till GD visade verksamheten under första halvåret ett underskott på 50 000 kronor.

Enligt stiftelsens revisor är läget så illa att det är tveksamt om det finns möjligheter att driva verksamheten vidare.

Mer läsning

Annons