Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för laxtrappa

/

Det räcker med att stänga kraftverk bara en kort stund för att fisken ska hitta förbi. Det visar ett test vid laxfällan i Strömsbro, med enastående resultat.

Annons

– På bara några timmar fångades lika mycket fisk som under hela år tidigare. Jag tror det här kan få stort nationellt genomslag, säger länsfiskekonsulenten Kalle Gullberg.

Genom att noggrant följa väder och vattennivå räcker det med att stänga kraftverk korta stunder för att lax och öring ska hitta förbi. Kanske bara ett par timmar eller någon dag.

Den teorin testade länsfiskekonsulent Kalle Gullberg i torsdags när han meddelade kraftverksägaren Per Nilsson tidpunkten då länsstyrelsen ville stänga av kraftverket i Testeboån i Strömsbro.

Resultatet blev minst sagt lyckat. Bara i förrgår när metoden testades fångades mer fisk än under hela 2007 och 2008, och ungefär lika mycket som under 2009.

– Det känns jätteroligt. Aldrig förr har det fångats så mycket lax och havsöring vid bara ett enda tillfälle, säger Kalle Gullberg.

Vad det hela egentligen handlar om är att länsstyrelsen har fått igång ett nytt naturvårdsavtal med kraftverksägaren Per Nilsson. Det innebär att han stänger kraftverket så fort han fått besked från Kalle Gullberg om att det råder rätt förutsättningar.

Per Nilsson får sedan ersättning för den kraft han skulle ha sålt under motsvarande tid. Han är beredd på att vara flexibel med avstängningen så länge den bara innebär en kort period enligt upprättat avtal.

Metoden att stänga av kraftverket helt en kort period kallas för att pulsa. Kalle Gullberg tror att den kan få nationellt genomslag.

– Man kan stänga av ett kraftverk i sänder längs laxens vandringsväg uppför även de mest bebyggda älvarna i bara några timmar eller dagar och sammanlagt få fisken att vandra jättelångt upp i älven så att den kan nå lämpliga lekområden, säger han.

Han menar även att kostnader kan sänkas rejält genom att stänga kraftverk bara kortare perioder.

– Första året när vi skrev avtal om att stänga kraftverket i Strömsbro var vi tvungna att hitta medel för att låta kraftverket vara avstängt ett halvår, berättar han.

Laxarna och havsöringarna som går förbi kraftverket vid Testeboån är på väg mot de fina strömsträckorna mellan Forsby och Oslättfors för att leka.

Nu ska kraftverket vara stängt till den 25 augusti för att metoden ytterligare ska kunna testas. Sedan gör man om detta fler perioder i höst för att bli säkrare på resultatet och lära sig mer om fiskvandringen.

Kalle Gullberg understryker att länsstyrelsen vill göra detta i nära samförstånd och samarbete med kraftverksägaren. 

– Det känns underbart. Laxen har varit helt borta i Testeboån länge, men nu är den på väg tillbaka, säger han.

Mer läsning

Annons