Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalkande dopp på hemmaplan

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Njuter. Cornelia, Malcolm och Chalene Skalin badar i poolen nästan varje dag. Det enda familjen ångrar med poolen är att de inte byggde den tidigare.

GÄVLE
Många drömmer om att ta ett svalkande dopp när solen steker eller kanske en simtur i månskenet precis när andan faller på.

Annons
Och allt fler förverkligar drömmen om ett alldeles eget bad.
Bosse och Corinne Skalin förverkligade sin dröm förra sommaren. De läste broschyrer och pratade med vänner och bekanta som har pool innan de bestämde sig. Det enda de ångrar i dag är att de inte byggde tidigare.

Inget bygglov behövs
Något bygglov eller andra tillstånd behövs inte för vare sig pool eller badtunna såvida huset inte är ett byggnadsminne. Då måste man ta kontakt med länsstyrelsen. Men det man ska tänka på är säkerheten eftersom det är markägaren som ansvarar för poolen.
- Vi byggde en mur för hundarna och ett plank mot grannen, berättar Corinne Skalin.
Familjen Skalin föder upp hundar så det var viktigt att inte hundarna trillade i poolen. De delade helt enkelt tomten i ett poolområde och en trädgård. Planket mot grannen är både för insyn och för att inga obehöriga ska komma in på tomten i Albion.
- Det står i alla broschyrer att man är ansvarig för säkerheten så det visste vi.

Kollar kloret
Kloret kontrollerar de varje dag så att halten är rätt.
- Det är både för vår egen och för barnen skull. Vi badar ju varje dag nästan oavsett väder.
Familjen Skalins tomt ligger inbäddad mellan andra hus så snälla grannar och en skicklig grävare var ett måste. När poolen väl var på plats blev det poolparty för alla som ställt upp.
- Vi badade ända fram till den 19 september förra året och i år körde vi igång onsdagen innan påsk. Vi värmer poolen med solfångare och har hittills inte behövt värma med el. Oftast håller den 24 grader men det beror naturligtvis på vädret. Solfångaren var helt klart en bra investering.
Familjen Skalin fick rådet att tänka på poolområdet. Det får inte bli för trångt runt om. De valde en pool med måtten sex gånger fyra meter.
- Visst hade vi kunnat ta en storlek större men vi har badat 15 personer här och det har gått bra.

Problemlösare
Storleken gör att det inte går att simma vanliga vändor men det har familjen löst genom att sätta in en jet stream.
- Det är bara att lägga sig i strålen och simma. Det är otroligt jobbigt. Tar man inte i ordentligt åker man in i väggen, skrattar Corinne.
En liten pool behöver alltså inte betyda att det inte går att motionera i den.
Familjen Skalin har alltså tänkt på det mesta innan de byggde sin pool men vad de inte har gjort är att ta en extra försäkring.
Stefan Smedberg, handläggare på Länsförsäkringar, märker av pooltrenden genom alla telefonsamtal han får.
- Det handlar om allmän skadegörelse och enstaka olyckstillbud. Det kan vara skador på till exempel reningsverket. Något brandtillbud har det varit i badtunna men inga olyckor med personskador, berättar han.
Den som har en pool har allmänt personligt ansvar.
- Olycksfall omfattas oftast inte av försäkringen om man inte har en olycksfallsförsäkring. Handlar det om skador på poolen behövs ett tillägg till hemförsäkringen.
En bra idé är alltså att tänka igenom poolbyggandet ordentligt och ta kontakt med ett försäkringsbolaget så att badet blir en ren njutning.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons