Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse för säljakt

/
  • 2001 infördes skyddsjakt på säl. I Gävle kommun har tre skjutits i år. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE 25 sälar har skjutits i Gävleborgs län under årets säljakt, av de 34 som skyddsjakten omfattade. - Ett bra resultat ur jaktsynpunkt. Det finns ju ingen tradition när det gäller säljakt och dessutom är sälen svårjagad, kommenterar Christer Öhrn på länsstyrelsens jakt- och fiskeenhet.

Annons
Skyddsjakten på säl infördes år 2001 på grund av de omfattande klagomålen från yrkesfiskarna på att sälarna skadar fisket och fiskeredskapen. I årets skyddsjakt, som inleddes i april och avslutas vid nyår, har totalt 79 av de 170 sälar som skyddsjakten får omfatta, skjutits.
Någon effekt på fisket är hittills svår att se, säger Christer Öhrn:
- Utanför Ljusnans mynning, där de flesta sälarna sköts förra året, såg man att det var lugnare efteråt. Men annars tycks sälskadorna vara lika stora som tidigare, kanske större, säger han.
- Så sent som idag har jag talat med en fiskare som tänker lägga av på grund av sälskadorna.

Hoppet står till nya fångstredskap. Christer Lundin i Harmånger, som uppfann den sälsäkra laxfälla som gjort att lax- och öringsfiskare numera slipper sälskadad fisk, håller på att utveckla samma fälla så att den ska kunna användas för strömming- och sikfiske.
- Men förmodligen kommer det att dröja ett par år innan den kan tas i bruk, säger Christer Öhrn.
De flesta av de 25 sälar som skjutits i år i länet har skjutits i norra Hälsingland. I Gävle kommun har bara tre sälar skjutits. Längre söderut har intresset för säljakt varit ännu mindre. Utmed Upplandskusten har bara två av tilldelade 20 sälar skjutits, och i Stockholms skärgård har ingen säl skjutits, trots en tilldelning på 23 sälar.
Att så få sälar skjutits i Gävle kommun beror både på ett mindre intresse och på att det finns färre lämpliga jaktområden här.
- En absolut förutsättning för säljakten är att man bärgar de skjutna sälarna. Därför bör man vara på grunt vatten och det finns många fler lämpliga grunda vikar i norra Hälsingland än här, säger Christer Öhrn.

Ingegerd Sörgard
026- 15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons