Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt lokalt mottagande

/

Öppningen för att det kan byggas nya kärnkraftverk i framtiden skapar blandade känslor.
Inom Centern finns fortfarande många övertygade kärnkraftsmotståndare, bland dem länets riksdagsman Sven Bergström och partiets oppositionsråd i Gävle Roland Ericsson.

Annons

När alliansregeringen i går presenterade sin energiöverenskommelse så var det beskedet att det ska bli tillåtet att ersätta de gamla kärnkraftverken med nya som väckte störst uppmärksamhet.

Bland alliansens politiker runtom i landet var beskedet mest svårsmält för centerpartisterna, så även i Gävle.

– I grunden är jag emot kärnkraft och har varit det ända sedan jag en gång i tiden demonstrerade utanför Forsmark med min son Johannes på axlarna. Jag är besviken på att det inte gått att få fram mer alternativa energikällor tidigare, kärnkraften är ingen framtid, säger Roland Ericsson, c, oppositionsråd i Gävle.

Han säger sig ändå ha viss förståelse för att partiet gått med på uppgörelsen med de andra regeringspartierna.

– Det är ju fyra partier som ska komma överens och man måste sätta ner foten någon gång och inte låta den här frågan komma i vägen för samarbetet hela tiden, säger Roland Ericsson.

Sven Bergström, centerns riksdagsledamot från Gävleborg, har länge tillhört de starkaste kärnkraftsmotståndarna i partiet. Han jublar inte över gårdagens besked.

– Det är blandade känslor. För oss som är kärnkraftsmotståndare är det negativt att man överhuvudtaget öppnar ventilen för en utbyggnad. Men samtidigt är det glädjande att vi nu får tydliga mål för satsningen på förnyelsebar energi, säger Sven Bergström.

Trots att gårdagens uppgörelse innebär att det blir möjligt att ersätta uttjänta kärnkraftverk med nya tror han inte att det blir så.

– Min bedömning är att det inte kommer att vara ekonomiskt lönsamt att bygga nya kärnkraftverk. Det står klart och tydligt i överenskommelsen att det inte ska betalas ut en enda statlig krona i subvention till den som vill bygga ett kärnkraftverk, säger Sven Bergström.

Även Kristdemokraterna har bytt åsikt i kärnkraftsfrågan. Men partisekreteraren, Gävlepolitikern Lennart Sjögren, ser inga problem med den nya hållningen. Han hoppas att det ska gå att få en blocköverskridande överenskommelse med Socialdemokraterna, men han inser att det kan bli svårt.

– Det här blir en viktig valfråga 2010 då svenska folket får ta ställning till om de vill att vi ska avveckla all kärnkraft eller om de godkänner den här överenskommelsen för att säkra det svenska energibehovet, säger Lennart Sjögren.

Mer läsning

Annons