Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampexpertens utställning hotad

/
  • Foto: NICK BLACKMON Näsa för svamp. Ove Lennström får i kväll studiefrämjandets pris för sin årliga svamputställning, men utställningens framtid är osäker.

GÄVLE
I kväll får Ove Lennström studiefrämjandets pris för sitt svampkunnande som han delar med sig av i kurser och den årliga utställningen på Silvanum.

Annons
Samtidigt är det osäkert om det blir någon fortsättning på den välbesökta svamputställningen när museilokalerna inte längre är tillgängliga.
- Det är många som undrar hur det går nu, säger Ove Lennström.
Även han själv. Studiefrämjandet undersöker alternativa lokaler och det finns tankar på en utställning på Wij i Ockelbo. Men Ove Lennström är tveksam till om det går att ersätta de ändamålsenliga utrymmena på Silvanum, med kylskåp till de 200 olika svampsorterna och dammen som gav luftfuktighet. Också studiefrämjandet är tveksamt.
- Det här har jag byggt upp och skaffat tre medhjälpare till. Jag hade gärna sett att det hade fortsatt men det är omöjligt, säger Ove Lennström.
Han är kritisk mot att kommunen inte visat större intresse för att bevara Silvanum eftersom han tycker att museet och dess verksamhet fungerat som ett komplement till bland annat konserthuset i kulturutbudet.
Ove Lennström ordnade den första svamputställningen för 15 år sedan och intresset har växt sedan dess. Han berättar att svamputställningshelgen under senare år lockat runt 2000 besökare.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons