Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svaret ingen tröst för Amanda

/
  • Foto: GUN WIGH Vågade fråga.  Amanda Belin, elva år, deltog i allmänhetens frågestund vid kommunfullmäktiges sammanträde i Gävle i går.

GÄVLE
- Det hjälper inte din mormor att flytta till Bollnäs. Inställningen till mobilmaster är densamma där som här.

Annons
Det svaret fick elvaåriga Amanda Belin av kommunalrådet Carina Blanck, s, när de två möttes vid kommunfullmäktiges sammanträde i Gävle stadshus i går.
Amanda Belin hade, som GD berättade i går, skrivit ett litet brev som skulle framföras i samband med allmänhetens frågestund.
Det handlade om Amandas elöverkänsliga mormor som kanske skulle behöva flytta från Gävle på grund av utbyggnaden av mobilmaster.
"Snälla hjälp!", avslutade Amanda sitt brev.
- Jag kanske inte kan hjälpa dig. Men jag ska i alla fall försöka svara, sade Carina Blanck.

TV-sändare farligare
Hon förklarade att mobilmaster inte avger så mycket strålning som man kan tro.
Exempelvis avger en vanlig TV-sändare mer än dubbelt så mycket strålning.
Enligt Carina Blanck följer Gävle kommun de lagar och riktvärden som gäller. Några risker med att bo kvar i kommunen finns inte, menar hon. Att flytta till Bollnäs - något mormodern överväger - är ingen lösning eftersom samma lagar och regler gäller där, enligt Carina Blanck.
Amanda Belin erbjöds att gå upp i talarstolen och ställa följdfrågor men hon avböjde. Kommunfullmäktiges ordförande Carina Järveback skickade med några uppmuntrande ord till den unga frågeställaren:
- Hoppas att det går bra för mormor och att hon kan bo kvar här.
Mormor Mariann Hillström fanns även hon på plats vid frågestunden.
Tillsammans med Maj-Britt Klockare ställde hon en fråga som också den gällde mastutbyggnaden och de risker som elöverkänsliga personer ser med den.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons