Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt acceptera sig själv som överviktig

/
  • Foto: LJUSNAN Tung tyckare. Birgitta Ling är ordförande i de Överviktigas riksförbunds lokalorganisation och har varit bollplank för landstingets vårdprojekt för överviktiga. Hon har flera gånger känt sig kränkt när hon besökt läkare som bara ser hennes övervikt i stället för den åkomma hon verkligen söker för.

GÄVLE / Det feta Gävleborg
Birgitta Ling är "sjukligt fet".
Det säger Världshälsoorganisationens definition. Hennes BMI är långt över 40, och har varit över 50 också.

Annons
-Det har varit svårt att acceptera. Jag har egentligen inte accepterat mig själv förrän jag gick med i Överviktigas riksförbund, säger hon.
I dag är Birgitta Ling från Söderhamn ordförande för ÖR:s lokalorganisation, och kan gärna prata om sin övervikt.
Hon är medveten om vilka risker hennes fetma orsakar, och arbetar verkligen för att gå ner i vikt.
-Jag har ätit Reductil i ett år. Jag har fått dispens inom högkostnadsskyddet eftersom jag verkligen behöver det. Det har hjälpt väldigt bra. Första halvåret gick jag ner från ett BMI på över 50 till ungefär 43, säger hon.
I dag är Birgitta Ling halvtidssjukskriven från sitt jobb på barnpsyk i Söderhamn.
Hon måste hålla stressen borta för att klara av bantningen.
-Nu rör jag på mig tre-fyra gånger i veckan och har fått mycket bättre kondition. Hälsomässigt har jag verkligen blivit mycket bättre, säger hon.

"Mår oförskämt bra"
Trots sin fetma har Birgitta sluppit de vanliga följdsjukdomarna som diabetes och hjärtproblem.
-Jag mår egentligen oförskämt bra utifrån min övervikt, säger hon.
Hon tror att det beror på att hennes kropp är "van att vara tung".
-Det är en sak med dem som går upp efter att de har fått barn. Jag har alltid varit stor, och har en bra grundkondition. Jag har fyra barn som har hållit igång mig. Jag har ju ränt omkring med dem fastän jag varit stor, säger hon.
Birgitta Ling är van vid fördomen att feta människor sitter och frossar. Men det stämmer inte på henne. Hon är väldigt noga med maten, både för sig själv och resten av familjen. Hon tror att det är anlagen som gör det. Hon vet att hon själv har dem, men barnen har hittills inte haft några problem med övervikt.
Birgitta Ling var referensperson när landstinget tog fram sitt nya vårdprogram för överviktiga. Ett av huvudsyftena med det är att vårdpersonalen ska lära sig bemöta överviktiga på rätt sätt. Något Birgitta välkomnar.
Själv har hon flera gånger känt sig kränkt när hon sökt vård.
-En gång hade jag bihåleinflammation och gick till läkaren. När jag kom in stod han bara och stirrade, synade mig från topp till tå och sa: "Och när ska du göra något åt din övervikt då"? Det kunde han ha sagt lite smidigare, säger Birgitta Ling.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons