Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att enas om samarbete

GÄVLEDet blir ett intimare samarbete mellan socialtjänsten och polisen. Det bestämde socialtjänstens ledningsgrupp i veckan.

Annons
Men så långt som till delade lokaler vill man inte sträcka sig.
- Jag har fattat beslut om en modell där en ungdomssamordnare ska jobba direkt med polisen. Men han kommer att sitta på Socialtjänst Gävle, säger Örjan Ohlström, chef för socialtjänsten.

I november berättade Gefle Dagblad att ett tätare samarbete var på gång mellan de båda myndigheterna men att oenighet om hur det skulle se ut uppstått.
Förslaget som lagts fram gick ut på att två tjänstemän inom socialtjänsten skulle ta plats i polishuset och bland annat delta i gatulangningsgruppens arbete ute på fältet.
Detta för att tiden från att polisen upptäckte en ung, ny drogmissbrukare till att socialtjänsten kunde agera skulle kortas.

Polisens lokaler
Ingvar Wiklund, chef för polisens gatulangningsgrupp, sa då att han gärna sett att socialsekreterare samarbetar med polisen i polisens lokaler.
Men socialtjänstens ledningsgrupp ratade det lagda förslaget. Detta eftersom gruppen var rädd att socialtjänstens personal skulle bli för mycket poliser.
- Det finns de som hävdar att man bara får det här "fikarumssnacket" om man sitter ihop. Men då menar jag att man inte ska diskutera individärenden på fikarasten. Det gör man på möten, säger Örjan Ohlström.
I stället har han och övriga i ledningsgruppen nu bestämt att ungdomssamordnare Tyrone Holmström ska sköta kontakterna med polisen och tillsammans med dem utarbeta hur samarbetet ska se ut.
- Exakt vad det blir är ännu inte klart. Men närmast till hands ligger att vi ska samarbeta med ungdomsroteln och gatulangningsgruppen, säger Tyrone Holmström.
- Socialtjänsten har sina uppgifter som myndighet och polisen har sitt uppdrag. Någonstans däremellan ska vi mötas, säger han.
När Gefle Dagblad ringer upp Ingvar Wiklund på polisen för att höra hans åsikt om den nya varianten har han ännu inte informerats om socialtjänstens förslag.

Gärna samarbete
- Det är ingen som har pratat med mig om hur det nya beslutet ser ut. Men vi vill se ett samarbete kring ungdomar främst i åldrarna 15-25 år. Många narkotikadebuter sker efter 20-årsåldern, säger han.
Inte heller Rolf Sundqvist på ungdomsroteln har informerats.
- Rent allmänt så har vi länge velat ha hit socialarbetare med kontor här. Vi vill att de ska vara med från början i våra ärenden. Samtidigt måste man ha förståelse om socialtjänsten inte vill, säger han.

Enligt Örjan Ohlström ska samarbetsformerna vara klara till den 18 december. Därefter drar samarbetet igång på allvar.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons