Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få gehör för bättre mat i förskolan

/
  • Mona Lindblom, kostcontroller på kommunen, tog emot synpunkter på förskolematen från Ann-Louise Nyman och Helena Petersson. Hon förklarade också att alla tillsatsämnen i maten är godkända av Livsmedelsverket.
  • – Vem ska orka rulla uppemot 90 000 köttbullar, undrade Svante Bertilsson som håller i upphandlingen av skolmaten.

Ställ tuffare krav vid upphandlingen av skolmaten.
Uppmaningen riktar två engagerade mammor till Gävle kommun.
– Maten som serveras ska vara näringsriktig, inte en massa utfyllnad, säger Ann-Louise Nyman.

Annons

I höstas skrev GD om Ann-Lousie Nyman och hennes son Alfred som drabbades av långvariga diarréer när han började på en förskola i Sätra.

Både mamman och förskolepersonal såg en koppling till Sodexhos köttfärsrätter och Alfred fick under en period äta medhavda matlådor de dagar som det stod köttfärssås och köttbullar och liknande på menyn.

Efter publiceringen fick Ann-Louise Nyman och Helena Petersson, som har barn på samma förskola, träffa Sodexho för att diskutera maten som köket levererar.

– Det var ett bra möte, men i slutänden bollade de vidare till kommunen som köper in maten och ställer kraven, säger Ann-Louise Nyman.

I går stämde de träff med Svante Bertilsson som håller i upphandlingen av skolmaten samt Mona Lindblom, kostcontroller.

De båda mammorna ville bland annat veta varför kommunen inte ställer tuffare krav vid sina upphandlingar. Exempelvis att Sodexho, som levererar skolmaten åtminstone fram till 2010, inte ska använda så mycket halvfabrikat. I dag köper Sodexho till exempel sina köttbullar, pannbiffar och vissa fiskgratänger färdiga från underleverantörer.

Köttbullarna innehåller, förutom 62 procent nötkött, en rad konserverings- och stabiliseringsmedel, färgämnen, glukossirap och glutamat.

– Vissa av de ämnena finns det kända hälsorisker med och det är små barn med känsliga magar som äter det här, säger Ann-Louise Nyman.

Mona Lindblom började med att förklara att alla tillsatsämnen är godkända av Livsmedelsverket. Och Svante Bertilsson verkar mest se problem med att ställa ökade krav och kontrade med motfrågor. Vem ska orka rulla uppemot 90 000 köttbullar? Vilka nya maskiner måste köpas in till storköken om mer mat ska tillagas från grunden? Vad säger bygg- och miljökontoret om nya produktionskrav?

– Det är väl inte ert huvudbry? Er uppgift måste ju vara att ställa krav, ni sitter ju på jättemycket makt, säger Ann-Louise Nyman.

Resultatet av mötet blev att Mona Lindblom ville ha Ann-Louise Nymans och Helena Peterssons tankar kring hur skolmaten kan förbättras på papper. Något löfte om att försöka ställa tuffare krav ville varken hon eller Svante Bertilsson ge.

Upphandlingen om vem eller vilka som ska leverera maten till kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg efter 2010 är ännu inte avgjord, men besked väntas inom kort.

Mer läsning

Annons