Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att klara alla utgifter

GÄVLE- Jag skäms inte för att jag är "fattig", säger Susanne.

Annons
Hon är en ensamstående mamma och bosatt i Gävle. Med en nettoinkomst på 8 800 kronor och med två barn att försörja är det svårt att få slantarna att räcka till.
- Det känns lite "oj, då" om jag unnar mig någonting själv. Men senast vi var ute och handlade köpte jag faktiskt en tröja. Den kostade 100 kronor och var halva priset, säger hon.
För precis som så många andra föräldrar med knagglig ekonomi tar Susanne ett steg tillbaka till förmån för barnen.
I år har sonen Markus och hans lillasyster Madeleine till exempel fått nya höstkläder. Till sig själv handlar Susanne mest på rea eller i second hand-butiker.

Alternativ
Biobesök blir det inte heller särskilt ofta. Susanne kan inte ens komma ihåg sist hon var iväg.
- Man får hyra video och poppa popcorn eller göra eget godis i stället. Det är billigare, säger hon.
I gårdagens tidning berättade Gefle Dagblad om en ny rapport från Rädda Barnen. Den visade att över 2000 barn i Gävle bor i hushåll som räknas som fattiga. Susanne påpekar flera gånger under intervjun att hon har det långt ifrån sämst ställt. Men det är ändå tufft med en nettoinkomst på 440 kronor per dag.
När det har varit som värst har hon fått bidrag till kläder från Diakonrådet i Kyrkans hus. Det var också där som hon fick tips om Familjeslanten i Gävle.
- Jag är faktiskt ingen som slösar. Det är inte därför jag har tvingats be om hjälp, säger Susanne.
Rådgivaren Arne Andersson på Familjeslanten hjälper henne att gå igenom räkningarna och andra utgifter för att se hur mycket som blir över när allt är betalt.
- Jag tycker att det är jättevärdefullt. Jag går dit varje månad med en tung ryggsäck men när jag sitter där börjar jag alltid att tänka "Det går!".
För att spara pengar har Susanne till exempel gått ur bokklubbar som hon var med i och fått hjälp att byta elbolag till ett billigare. På så vis har hon lyckats jobbat ikapp räkningar där hon tidigare halkat efter.
- När man har lite pengar sätter man i system att hoppa över en räkning och ta den sen. Det är dumt, för då får man extra avgifter.
- Nu känns det som en befrielse att betala räkningarna i tid. Att veta att det är den 30:e i månaden och allt är betalt, säger hon.

Prat om pengar
Ekonomin är ständigt ett hett samtalsämne i familjen. På frågan hur ofta hon och barnen pratar om pengar blir svaret:
- Varje dag.
Mest handlar diskussionen om veckopengens var eller inte vara.
- Jag har hela tiden sagt att jag inte har lika mycket pengar som många andra. De får pengar till godis och sånt lite då och då. Så ser det ut, säger Susanne.
Hade Madeleine fått bestämma själv hade hon fått 25 kronor i veckan. Markus vill ha månadspeng istället.
- Jag vill ha 200 kronor. Det finns de i klassen som får 400, säger han.
Att som mamma behöva säga nej hela tiden är självklart inte speciellt roligt.
- I går fick Markus för sig att han skulle bleka håret och ville köpa färg. Han hade inte tillräckligt med pengar men då sa jag åt honom att han fick gå och panta burkar för att få ihop till resten, säger Susanne.
Men även om man har svårt att få ekonomin att gå ihop så behöver man inte avstå från allt som är roligt. Det går att hitta andra alternativ. Som nu när Markus avgift till hockeyföreningen blivit för dyr, då får det bli friidrott i stället.
- Det är billigare, säger Susanne.
- Och roligare, säger Markus.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons