Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt bli familjehem i Gävle

/
  • Foto:GUN WIGH Nekades bli avlastningsfamilj. Rolf och Gunilla Lindblom hade bestämt sig för att bli avlastningsfamilj, \nmen fick nej per telefon från Gävle kommun, trots att de redan hade lång erfarenhet av att vara familjehem.

GÄVLE
Anette och Per Norberg, som Gefle Dagblad skrev om i söndags, är inte ensamma om att ha nekats att bli familjehem av Gävle kommun utan utredning och utan motivering.

Annons
Gunilla och Rolf Lindblom i Sätra har varit med om samma sak.
- Man undrar ju vilka familjer som kommunen söker egentligen, om inte vi duger och inte familjen Norberg. Det vore bättre att de talade om i annonsen vad de vill ha, för nu förstår man inte vad de håller på med, säger Rolf Lindblom.
Rolf och Gunilla Lindblom fick nej per telefon från Gävle kommun, trots att de redan hade lång erfarenhet av att vara familjehem, och trots att de tidigare hade godkänts av Sandviken och av Uppsala.

Avlastningsfamilj
De hade bestämt sig för att bli avlastningsfamilj, för att försöka fylla tomrummet efter Anna, som dog för fem år sedan. Anna, som var svårt hjärtsjuk och hade downs syndrom, hade då varit fosterbarn hos dem i 20 år, och de tyckte att de nu hade både tid och plats för ett barn.
- Vi hade själva haft avlastning och vet hur viktigt det är, säger Gunilla Lindblom.
Men kontakten med Gävle kommun blev kort.
- Vi anmälde oss och så ringde en familjehemssekreterare upp oss. Vi trodde att hon skulle boka tid för utredningen, men så var det inte. Hon tackade nej. "Vi har diskuterat dig och Rolf i gruppen. Det finns mycket positivt med er, men vi tycker att det negativa överväger", sa hon.

Snopen
- Jag blev så snopen att jag inte kom mig för att fråga vad hon menade. Det var ju som en betygsättning av hela vår tid med Anna, per telefon, säger Gunilla Lindblom.
- Förmodligen tyckte de att vi hade varit för krävande tidigare. Att vi krävt saker för Anna, gissar Rolf.
Beskedet från Gävle kommun kom inte helt överraskande. I själva verket var de med om samma sak redan 1994, när de erbjöd sig att ta emot ytterligare ett barn förutom Anna.
- Det kom hem två familjehemssekreterare och vi berättade för dem hur vi hade det. "Det verkar ju inte som om ni har tid för fler barn", sa de. "Och vad har ni för erfarenhet av barn egentligen? Det vill säga av friska barn?" lade de till, berättar Gunilla Lindblom.
Samtalet ledde till att Gunilla och Rolf tackade nej till fortsatt utredning den gången.

Folk klassas
- De får folk att backa ur, när de klassar ut en så där. Vad är det för idé att fortsätta när det verkar som om de redan bestämt sig? säger Gunilla.
Efter artikeln om familjehemsutredningarna har flera personer hört av sig till GD och bekräftar bilden av hur lättvindigt man kan nekas utredning när man vill bli familjehem.
En kvinna som anmälde att hon ville bli avlastningsfamilj berättar att hon blev väldigt illa bemött.
- Familjehemssekreteraren sa åt mig på telefon att det var bara dampbarn som det kan bli frågan om och det skulle jag säkert inte orka med. Vad vet hon om det? säger kvinnan, som är utbildad förskollärare.
Hon fyllde trots allt i en blankett men hörde aldrig något mer från kommunen.
- De kanske hade något skäl. Men i så fall vill man ju veta vad det skälet är, särskilt som man ser att de fortsätter att annonsera efter familjer hela tiden, säger hon.
De ständiga annonserna om att kommunen söker familjehem irriterar också Gunilla och Rolf Lindblom.
- Det verkar ju som om man behöver familjehem när man annonserar. Och man undrar vad de säger till barnen som väntar på att få någonstans att vara. Säger de att det inte finns någon som vill ta emot dem? undrar de.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons