Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt nå miljömål

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Bäst i Sverige. Gävleborgs län ligger främst i Sverige när det gäller att arbeta för de regionala miljömålen, konstaterar länets nya landshövding Christer Eirefelt och miljövårdsdirektören Stig Hammarsten.

GÄVLE
I somras fastställde länsstyrelsen regionala miljömål för länet. Men redan nu kan man se att ett av målen är omöjligt att nå, om inte länsstyrelsen får kraftigt utökade medel.

Annons
- Vi köper mellan 1 000 och 1 500 hektar skog varje år för att avsätta till naturreservat. Vi skulle behöva köpa in dubbelt så mycket för att nå målet till år 2010, säger miljövårdsdirektören Stig Hammarsten.
- Klimatmålen är naturligtvis också svåra att klara.

Klarar försurningsmål

När det gäller målet "bara naturlig försurning", som är preciserat till att högst en procent av sjöarna ska vara försurade och svavelutsläppen ska understiga 2 000 ton per år, ligger vi bättre till.
- Det målet klarar vi. Där har vi föreslagit åtgärder mest för att läget inte ska försämras igen, säger Stig Hammarsten.
- När det gäller ekologisk odling ligger vi också bra till.
Länets nya landshövding Christer Eirefelt är imponerad av miljöarbetet i länet, sa han, när han på onsdagen kallade till sin första presskonferens för att presentera den broschyr om miljömålen som nu är klar.

"Främst i landet"

- Det är roligt att kunna konstatera att Gävleborg ligger främst i landet på det här området, även om jag inte själv kan ta åt mig äran. Jag tycker att miljöfrågorna är väldigt viktiga för länsstyrelsen, sa han.
Totalt finns 41 regionala mål, knutna till 13 av de 15 nationella mål som riksdagen tidigare beslutat om.
Dessutom föreslås ett hundratal olika åtgärder som krävs för att man ska nå alla mål till år 2010. Arbetet har påbörjats, men mycket av ansvaret kommer att vila på kommunerna som fortfarande inte är klara med att formulera sina egna kommunala miljömål.
- Länsstyrelsen har en aktiv roll när det gäller 70 procent av åtgärderna. Men utan kommunerna och företagen när vi inte målen, säger Stig Hammarsten.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons