Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarte Jägaren-målet fortsätter i hovrätten

I går var sista dagen att överklaga domarna i det omfattande Svarte Jägaren-målet.
Båda ägarna, mellanhanden och chauffören hade i går kväll överklagat till hovrätten.

Annons

De dömdas advokater hade fram till midnatt på sig att överklaga domen, som bland annat innebar att de två ägarna och mellanhanden dömdes till sex års fängelse för anstiftan till grov mordbrand respektive medhjälp till grov mordbrand.

Klockan fyra i går eftermiddag hade Gävle tingsrätt tagit emot tre överklaganden. Den ene ägaren, Fatih Alcinkaya, vill att hovrätten ska ogilla åtalet och att han ska slippa betala skadestånd. Om han döms ska straffet kortas. Även hans partner, Cengiz Üzüm, överklagade senare på kvällen sin dom. Hans advokat Johan Mellgren menar att det saknas både bevisning och motiv för att hans klient skulle ha gjort det han dömts för.

Advokaten Stefan Wallin skriver att det inte har framkommit några bevis som talar för att Alcinkaya skulle vilja skada restaurangen. Han menar att Alcinkaya dömts på tredjehandsuppgifter och att rätten har sett på de två ägarna som en enhet. Därmed har Alcinkaya felaktigt belastats av sin kollegas Cengis Üzüms agerande.

Mellanhanden, Turkijan Fejzulovic, vill också att åtalet och skadeståndskravet mot honom ska ogillas. Om han döms ska brottet rubriceras som medhjälp till mordbrand av normalgraden. Advokaten Göran Lundvik skriver att ungdomarnas uppgifter i målet varit motstridiga och tillägger att de mycket väl har kunnat planera attentatet utan Fejzulovis hjälp.

Chauffören som dömdes till 16 månaders fängelse för medhjälp till grov mordbrand vill att straffet ska sänkas till en villkorlig dom samt samhällstjänst.

Senast i januari 2009 måste hovrättsförhandlingarna påbörjas.

Mer läsning

Annons