Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartlistad fond ringer gävlebor

/
  • Foto: GUN WIGH Inte lurad. Bernt Lidén betalade inte några pengar till Cancer- och Miljöfonden, som står på svarta listan.

GÄVLEFör knappt två veckor sedan ringde en man från Cancer- och Miljöfonden till Gun-Britt Lidén i Utvalnäs för att få en gåva till cancerforskningen.

Annons
- Han var hemskt trevlig. Och vi har cancer i släkten, säger Gun-Britt Lidén, som gick med på att skänka två kronor per dag.
När en faktura på 750 kronor landade i brevlådan blev Gun-Britt och maken Bernt misstänksamma.
Med fakturan följde ett tackbrev med vänliga hälsningar från "Joakim Härdelin, ordförande". I brevet står att Cancer- och Miljöfonden satsar de insamlade medlen på "cancerrelaterad genforskning och miljörelaterad cancer".

Släng fakturan
Både Joakim Härdelin och Cancer- och Miljöfonden förekommer dock i mindre smickrande sammanhang och rådet är att inte skänka pengar:
- Fakturan kan hon slänga i papperskorgen, säger Kim Österberg, kanslichef på Stiftelsen för insamlingskontroll, SFI, som låter meddela att Cancer- och Miljöfonden saknar 90-nummer, det nummer som SFI tilldelar seriösa insamlingar som till exempel Radiohjäpen.
Cancer- och Miljöfonden finns även på Frivilligorganisationernas insamlingsråds, FRII:s, svarta lista där man hamnar efter att under "en längre tid bedrivit riksomfattande insamlingar utan att ansöka om 90-nummer".
- Vi rekommenderar att man inte skänker pengar till de här organisationerna, säger Erik Zachrison, generalsekreterare vid FRII om Cancer- och Miljöfonden och andra organisationer på svarta listan.
FRII är branschorgan med medlemmar som Röda korset, Greenpeace, och Lutherhjälpen. Man motarbetar aktivt oseriös insamlingsverksamhet.
FRII har försökt få kontakt med Härdelin efter att allmänheten har hört av sig och påpekat att Cancer- och Miljöfonden uppträtt på ett misstänkt sätt.
- Efter rapporter från allmänheten har vi försökt, men det har varit svårt, säger Erik Zachrison vid FRII.
Även Gefle Dagblad ringer Joakim Härdelin.
- Det är hos Joakim, säger en kvinna.
- Jag söker Joakim.
- Ett ögonblick... Vem kan jag hälsa ifrån?
- Mats Hedström, Gefle Dagblad.
- Han är inte anträffbar just nu.
Härdelin har inte varit anträffbar senare heller - GD:s telefonsamtal har tagits emot av telefonsvarare.
Cancer- och allergifonden, en seriös organisation med 90-nummer, har tidigare haft Joakim Härdelin som anställd.
Det slutade med att Cancer- och Allergifonden stämde Härdelin inför rätta, eftersom man ansåg att han stulit 422 000 kronor, pengar som försvann från organisationens konto.
Målet förlikades när Härdelin gick med på att betala tillbaka 430 000 kronor. Överenskommelsen stadfästes av Stockholms tingsrätt.
Gun-Britt och Bernt Lidén lät inte lura sig.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons