Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är frihet och snö

/
  • Foto: LASSE HALVARSSONLycklig. Salwan Alkhamas är präst för den nya mandéiska församlingen i Sandviken. Här har mandéerna, en förföljd minoritet i hemlandet Irak, hittat sin första kyrka i Europa.-|Det är en dröm. Vi är jätteglada, säger Salwan Alkhamas.

SANDVIKENMandéerna, en religiös minoritetsgrupp, har fått sin första kyrka i Europa. På Klangberget i Sandviken.

Annons
- Vi är mycket, mycket glada. Det är en dröm som vi har fått uppfylld av svenska staten. Här i Sandviken, säger Salwan Alkhamas, präst i församlingen.
Han är en av tre mandéiska präster i hela Europa. För fem år sedan kom han till Sverige från Irak där han berättar att mandéerna som grupp förföljs och diskrimineras. Enligt lag är religionen tillåten i Irak, men det är något som polis och andra myndigheter inte bryr sig mycket om berättar han.

Trakasserade
- Mandéerna trakasseras hela tiden. De kastar sten på oss och våra barn har jätteproblem i skolan och blir ofta slagna. Det är svårt. Det är lugnare i Sverige, lugnare i huvudet, säger Salwan Alkhamas och sätter handen mot pannan.
Mandéerna är en icke-muslimsk minoritet i Iran och Irak. Det finns flera kopplingar till kristendomen. Johannes Döparen och dopet spelar en viktig roll, däremot inte Jesus.

Inte kristna
- Vi är inte kristna, men står närmare kristendomen än islam. Men det är samma gud oavsett om man säger Gud, Fader eller Allah. Vi säger Haii, det betyder liv. Vi tror inte att Gud är en person eller en gestalt, förklarar han.
Eftersom livet som begrepp är det centrala förbjuder religionen allt dödande av människor, i krig eller som straff.
I familjens vardagsrum står en pyntad gran. Julen är en ny tradition för dem. Salwan Alkhamas berättar att mandéernas största högtid firas i juli då Gud skapade Adam, den första människan.
- Då är vi bara hemma, äter gott och pratar med varandra.

Fem år i Sverige
Efter fem år i Sverige, i Södertälje, hittade mandéerna äntligen en kyrka - i Sandviken. Det är Jehovas vittnen som säljer sina lokaler för att bygga nytt och större i Vallhov. Södertälje kommun och staten står för finansieringen.
Mandéerna har sina gudstjänster på söndagar. Men den nya kyrkan ska nyttjas även under de övriga veckodagarna, som en mötesplats.
- Vi ska ha kurser i svenska, arabiska och mandéiska och ha information om saker som kan vara viktiga. Och alla ska vara välkomna, säger Salwan Alkhamas.
Till invigningen väntas mandéiska präster från hela världen till Sandviken.
- Men det är mycket jobb först, suckar han och ler sedan.

Trivs i Sandviken
I två månader har han och hans familj varit i Sandviken. Hittills har drygt hundra flyktingar och invandrare kommit från Södertälje. Salwan Alkhamas säger att han redan trivs i Sandviken. I Södertälje, dit han kom som flykting, levde hans familj och andra flyktingar och invandrare till stor del i en tillvaro för sig själva, berättar han.
- Där behövde man nästan aldrig prata svenska eller träffa svenskar. Det är inte bra.
Han har en universitetsutbildning i ekonomi från hemlandet. I Sandviken läser han på Komvux. Han vill poängtera att han och många av de andra nya invånarna i Sandviken är högutbildade och hoppas att de ska ses som en tillgång.

Saknar släkt och vänner
- Vi kan jobba och vi vill jobba. Det är därför så många av oss invandrare är busschaufförer eller städar, fast vi hellre vill jobba med det vi är utbildade till.
Han säger att han ibland saknar hemlandet, främst släkt och vänner.
- Men nu är det Sverige som är hemma. Här har jag min familj, vänner och min religion. Och frihet. Sverige är frihet och snö, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons