Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svindlande utsikt från Johannes

/
  • Foto: FRANK JULIN Uppdraget utfört. Efter 279 kliv på en stege är klättringen över och det är bara att njuta av utsikten.

GÄVLE
Från toppen av skorstenen på värmeverket Johannes, 80 meter över marken och 130 meter ovanför havsytan får man ett annat perspektiv på Gävle.

Annons
Centrala staden ser mest ut som en stor glänta i storskogen och de mer avlägsna blickfången sticker upp över trädtopparna. Hamnen i Fredriksskans med kranarna och energiverkets vindkraftverk Oskar. Korsnäs fabrik och Storas anläggningar i Skutskär och Norrsundet. Kyrkorna i Valbo och Hille och långt borta vid horisonten, Kungsberget.

Inte tillgängligt
Det är inte många som gör sig omaket att klättra upp i skorstenen, och varför skulle de göra det? Den är inte tillgänglig för allmänheten och personal från Gävle Energi gör klättringen kanske någon gång om året. Dels för att kontrollera de två skorstenspiporna som ryms i skorstenstrumman, dels för att se över den radioutrustning som finns uppe på toppen.
Under sommarmånaderna är det spillvärme från Korsnäs/Karskär som försörjer fjärrvärmenätet och värmeverket är taget ur drift för årlig översyn.

Fokuserad blick
Skorstenar är till för att bestigas och GD:s alpinistpatrull tar sig an utmaningen. Klättringen sker inne i skorstenen, 279 steg i lodrätt riktning med blicken fast förankrad på stegen och skorstensväggen. Den koncentrationen och det svaga ljuset i trumman gör att det inte blir någon känsla av höjd, varken neråt eller uppåt.
Svindelkänslan infinner sig först när man kliver ut på plattformen i det skarpa dagsljuset och halva Gästrikland blir synligt.
På E4:an ilar semestertrafiken förbi under Gävle Bro och alldeles nedanför skorstenen kör lastbilar fullproppade med biobränsle in på värmeverkets asfalterade lageryta. 15 bilar om dagen tippar av sin last på den 40 000 kvadratmeter stora ytan.
Klättringen är ansträngande men inte svår, speciellt inte om man har handskar på händerna.
Fotografen Frank klättrade först och slet bort skinnet på handflatorna, men det var det väl värt.

Sven-Olof Ekman
026-159500
sven-olof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons