Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikaner besökte Knutpunkten

/
  • Foto: MARIANNE LUNDQVIST Besök från Sydafrika. Maith Magnusson hälsade delegationen från Buffalo City välkommen till Hamrånges medborgarkontor Knutpunkten.

HAMRÅNGE
Medborgarkontor enligt Gävlemodell, är det något också för Buffalo City i Sydafrika att ta efter?

Annons
- Ja, definitivt ett intressant koncept, tyckte den delegation med både politiker och tjänstemän, som just nu befinner sig i Gävle och som på måndagen gjorde ett besök vid medborgarkontoret Knutpunkten i Hamrånge.

Storkommun
Buffalo City, en storkommun med nära en miljon invånare och en yta nio gånger större änGävles har ett samarbete medvår kommun som syftar till att utvecklaBuffalo City inom en rad områden. Att inrätta medborgarkontor är ett.
- Vårt projekt med medborgarkontor startade första juni och nu har vi kommit till Gävle för att lära hur vi på bästa sätt ska gå vidare, sa kommundirektör Mxolisi Tsika.
- Och vad vi hittills sett, inte minst av kontoret i Hamrångeser vi att servicen gentemot befolkningen kan utökas betydligt mer än vad vi planerat från början.
Projektet kommer att fasas in och ske med de förutsättningar och behov som finns i Buffalo City.

Fler kontor
Utöver det kontor som redan finns i kommuncentrat planeras ytterligare två-tre kontor på olika platser i trakterna runtomkring.
Personerna som ska arbeta med och i kontoren är utsedda och om ett år hoppas man att verksamheten i samtliga kontor ska ha kommit igång.
Men medborgarkontoren i Buffalo City blir inte bara ett serviceorgan utan också och minst lika viktigt, menade borgmästaren Sindsile Maclean, ett sätt för kommunen att nå ut med information till sina invånare.

Svårt att nå ut
- Vi har inga tidningar som når ut i bygderna och vår infrastruktur lämnar mycket att önska, så att nå ut med den kommunala informationen är ett problem för oss.
Att komma närmare folket, att göra dem delaktiga, ger den bästa förutsättningen för en positiv utveckling och i den processenär medborgarkontoren viktiga, menade delegationen frånBuffalo City.

MARIANNE LUNDQVIST

Mer läsning

Annons