Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikaner inspireras av Gävle

/
  • Foto: Leif Jäderberg Hoppfull. Buffalo Citys kommundirektör Mxolisi Tsika är intresserad av hur Gävle kommun löser sina uppgifter.  -Vi har som ambition att bli Sydafrikas mest välfungerande kommun, säger han.

GÄVLE
I dagarna är en delegation från Gävles vänort Buffalo City i Sydafrika på besök. Med borgmästaren Sindisile Maclean i spetsen ska gruppen studera svenska lösningar på frågor som äldreomsorg, medborgardemokrati och infrastruktur. Allt betalas av SIDA.

Annons
Men även Gävle har något att lära av Buffalo City anser kommunalrådet Mats Ågren.
- Deras "Road Management Program", sättet att lösa vägproblem, är helt klart intressant, säger han.
Det finns även en gör-det-själv-anda i den unga demokratin Sydafrika som tilltalar Gävles kommunalråd.
Sindisile Maclean, Buffalo Citys borgmästare, håller med:
- Det här är inte tänkt som ett envägssamarbete. Vi är övertygade om att våra erfarenheter också kan berika Gävle.

Vägreparationer

Under besöket har man fokuserat på är hur vägar underhålls i Sverige. Tekniska kontorets David Eldrot och Markbyggarnas Börje Löf har redan varit på plats i Buffalo City, för att undersöka hur dess trafikmiljö kan bli säkrare. Den sydafrikanska delegationen har även fått se hur äldrevården och den särskilda omsorgen fungerar i Gävle. Vattenhantering och IT-lösningar är andra intresseområden.
- Vi vill så fort som möjligt börja använda de modeller vi har sett i Gävle, säger kommundirektören Mxolisi Tsika. Han har som ambitionen att göra Buffalo City till Sydafrikas modernaste kommun.
Under det kommande halvåret ska en rad sakkunniga från Buffalo City besöka Gävle för att se hur kommunen arbetar. Till och med Cityfesten ska studeras. Då hoppas Buffalo City också kunna marknadsföra sin orörda afrikanska vildmark till svenska turister. Kustområdet anses tillhöra världens vackraste och minst exploaterade.

Hårt prövad provins
Buffalo City ligger i provinsen Eastern Cape, som bland annat såg Nelson Mandela födas.
Sydafrikas allvarligaste utmaning stavas AIDS. Inofficiella siffror säger att var femte person i exempelvis East London är HIV-smittad.
- HIV- och aidsbekämpningen är ett områden inom hälso-vården där vi hoppas få del av viktig kunskap, säger borgmästare Sindisile Maclean.
Han sätter stort värde på den hjälp landet får av SIDA för att bekämpa epidemin.

Korruption
Korruption inom statliga myndigheter har blivit ett annat stort problem i Sydafrika.
- Jag tycker att vår regering hanterar det bra genom att eftersträva fullständig öppenhet, säger Sindisile Maclean.
- Det är absolut nödvändigt att vi kommer tillrätta med problemet för att inte förstöra vårt rykte, menar Mxolisi Tsika.
Styresmännen från Buffalo City lever som de lär, menar Louise Flanagan. Hon är prisbelönt undersökande journalist på The Daily Dispatch, Buffalo Citys största morgontidning. Enligt henne har korruption och pengar som försvunnit varit vardagsmat:
-Men borgmästare Maclean och hans medarbetare utgör ett välkommet undantag. Den här administrationen är hårt arbetande.
En framtida idé de båda kommunerna diskuterat är ett samarbete mellan universitetet i Buffalo City och Högskolan i Gävle.
- Vi vill gärna att vänortsprojektet blir något mer än en angelägenhet mellan våra respektive politiker och tjänstemän, säger Sindisile Maclean.
MARTIN HOFVENSTAM

Mer läsning

Annons