Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sylvi har hittat rätt medicin

/
  • Foto: Lars Wigert\nÄldst. Sylvi Maijanen trivs på gymet där träningen hjälper henne att bli av med värken efter cykelolyckan.

GÄVLE
Efter en cykelolycka har 83-åriga Sylvi Maijanen börjat träna på gym. Sjukgymnastiken hjälpte inte, men nu minskar värken och rörligheten återvänder.

Annons
En eller två gånger i veckan ägnar hon dryga timmen åt motionscykel och roddmaskin.
- Sen är det bastu och sen är man som en ny människa, säger Sylvi Maijanen.
Hon har klivit ner från löpbandet för att prata en stund med GD. I augusti körde hon emot en trottoarkant med cykeln, for över styret och gjorde illa ryggen. Efter fyra dagar på sjukhus fick hon åka hem, med två rullatorer, kryckor och värk som också gick ner i benen. Bädda och andra hushållsgöromål måste hon få hjälp med.

Hittat rätt
Sakta men säkert har hon sedan blivit bättre.
Men hon tyckte inte att sjukgymnastiken hemma räckte och inte fick hon plats med en motionscykel i lägenheten.
- Då åkte jag förbi med bussen och fick se det här, säger hon och visar med en gest mot träningsmaskinerna. Och hade hittat precis rätt. Gyminstruktören Ann-Helene Engström berättar att hon hade svårt med trapporna ner till receptionen första gången.

Gett resultat
Sedan dess har det blivit åtta-nio pass. Löpband, träningscykel, roddmaskin, benpress och två ryggträningsmaskiner för att öva upp rörligheten och konditionen.
En träning som har gett resultat. Sylvi Maijanen berättar att hon nu har lämnat igen den ena rullatorn och bara använder den andra ute. Värken har avtagit och hon klarar sig med färre tabletter. Och hon kan bädda själv igen.
- Inte bra, men jag kan i alla fall göra det själv.
Varje morgon tar hon också en stavpromenad.
Hon är van att hålla i gång sedan barnsben. Hennes pappa var idrottsman och hon och bröderna provade det mesta. Hon tyckte allt var roligt.
- Allt utom bandy.
Under åren har det också blivit en del skidturer i Hemlingby.

Träffar folk
En annan viktig aspekt på träningen är att hon kommer ut och träffar folk tycker Sylvi Maijanen. Hon gillar liv och rörelse. Men hennes vänner har inte hängt med till träningen.
- De tycker att det är konstigt att jag har börjat här.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons