Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syskonfejd som gått överstyr

GÄVLEPå torsdagen häktades den 67-årige brodern, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Annons
Stämningen i rättssalen präglades knappast av rättsväsendets triumf att ett brott var på att lösas - snarare fanns en känsla för det tragiska att en fejd mellan två bröder gått så långt.
- Är ni helbröder? frågade domaren vid ett tillfälle.
- Det är vi, svarade 67-åringen.
Gefle Dagblad har flera gånger rapporterat om utredningen av en misstänkt mordbrand, riktad mot en motorseglare förtöjd vid Huseliiharen den 11 juni.
Båten totalförstördes.
Under häktningsförhandlingen redogjorde 67-åringen, till utseendet slående lik sin bror, för de ännu okända detaljerna.

Några liter bensin
- Jag hällde ut mellan två och tre liter bensin - det var inte meningen att hela båten skulle brinna upp, förklarade 67-åringen samlat.
De anslag med påståenden om sin bror 67-åringen satte upp nära brandplatsen blev senare avgörande bevisning mot honom själv, sedan man hittat en fil med samma ordalydelse i hans dator i Malmö:
- Det var litet på jävelskap, var 67-åringens förklaring till den detalj som mer än någon annan ledde till att han greps.
Ytterligare bevis mot honom var hans handlande efter att branden anlagts. 67-åringen berättade för rätten att han tagit bort aluminiumhöljet på ett värmeljus som han tände och placerade mitt i den uthällda bensinen - hade bensinen antänts hade han själv skadats svårt.
Han satte sig i bilen och väntade.
- Det tog längre tid än jag trodde för ljuset att brinna ned. Sedan såg jag att det blev ljust. Då for jag hem till Malmö, sa 67-åringen.
Det var när den misstänkte mordbrännaren väntade i bilen, vid 02-tiden på natten, han observerades av en taxichaufför, som senare till polisen kunde lämna en beskrivning av bilen.
- Jag har samvetskval. Det var inte rätt det jag gjorde, sa 67-åringen.
Någon minut senare meddelade domaren att 67-åringen i väntan på rättegång ska vara häktad.
Tingsrätten beslutade också att 67-åringen ska genomgå en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökningen.
Åtal ska vara väckt senast den 2 oktober.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons