Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tagen - en nyckel utan taggar

/
  • Ingen vanlig nyckel behövs för att öppna lägenhetsdörrarna i Gavlegårdarnas hyreshus på Sjåargatan. Byggprojektledaren Ulf Gavlefors håller upp den tag som i stället gör att dörren går upp.

I dag flyttar Gavlegårdarnas sista fem hyresgäster in på Gävle Strand. Därmed har bostadsbolaget lyckats hyra ut alla sina 55 lägenheter.
Men när nästa etapp med hyresbostäder börjar byggas återstår att se.
– Vi har en viss återhållsamhet i nyproduktionsfrågor, säger Gavlegårdarnas chef, Jan Hugg.

Annons

Gavlegårdarna hade stolt kallat till pressvisning av sina ”nyckelfria” lägenheter på Gävle Strand i går. För att ta sig in i trapphuset, lägenheterna, tvättstugan och garaget krävs bara en enda elektronisk nyckel, så kallad tag.

– Det här är det sista huset i den här etappen på Gävle Strand, det ska bli spännande att se hur den nya tekniken tas emot, säger Jan Hugg.

Den nya tekniken ska inte bara underlätta för de som bor där, även Gavlegårdarna tjänar på att många fler uppgifter nu kan skötas på centralkontoret. När en hyresgäst flyttar ut behöver till exempel inte fastighetsförvaltaren åka ut och byta namnskylt. I husen på Alderholmen är skyltarna elektroniska och ändras via en dator.

– Visst är systemet flashigt, men framförallt är det rationellt och lätthanterligt både för oss och för de som bor där, säger Jan Hugg.

Lägenheten där den nya tekniken visas upp är en etagevåning med sex rum och kök. Hyresgästerna och ytterligare fyra andra familjer flyttar in i sina bostäder i dag. Därmed har det kommunala bostadsbolaget lyckats hitta hyresgäster till alla sina 55 lägenheter.

Gavlegårdarna vill vara med i fler etapper som planeras på Gävle Strand, men kan in dagsläget inte säga när det blir aktuellt med nya byggen.

– Det här området är en given framgång, men just nu är det viss tveksamhet kring finansiering av större byggprojekt, säger Jan Hugg.

Mer läsning

Annons