Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågstopp nära sjukhuset

/

I dag håller Banverket ett möte för att ta reda på vad Gävleborna tycker om planerna på ett nytt tågstopp i närheten av sjukhuset.
Banverkets förstudie är snart klar men innan den nya stationen kan byggas behöver man bland annat lösa finansieringen.

Annons

Den nya stationen Gävle västra i Tolvfors ska trafikeras av Tåg i Bergslagen och eventuellt Upptåget.

Det är Gävle kommun, landstinget i Gävleborg och Tåg i Bergslagen som tillsammans bett Banverket att utreda möjligheterna till ett tågstopp i närheten av Gävle sjukhus.

– Gävle västra skulle förbättra kollektivtrafiken och ge bättre möjligheter att pendla till Gävle sjukhus och till Högskolan i Gävle. Dessutom skulle det skapa bättre kommunikationer för de boende i Sätra och området runtomkring, säger Susann Appelqvist, projektledare på Banverket.

Men än återstår en del att lösa innan det är klart att det blir en ny tågstation i Gävle.

Bygget av den nya stationen beräknas kosta drygt 100 miljoner kronor och hur den kostnaden ska fördelas mellan Banverket, kommunen, landstinget och andra parter har man ännu inte diskuterat.

Dessutom måste man först invänta en utredning om Ostkustbanan mellan Gävle och Sundsvall.

Ett av förslagen i utredningen är att flytta Ostkustbanans sträckning i Gävle och senare kanske även ändra Bergslagsbanans sträckning i Gävle.

Denna utredning ska vara klar 2010 vilket innebär att det inte är aktuellt att börja bygga Gävle västra innan dess.

I dag bjuder Banverket in till ett möte i Teknikparken för att ta reda på vad Gävleborna tycker om det planerade tågstoppet.

– Vi har fått in blandade synpunkter hittills, både de som är oroliga och de som tycker att det här är en jättebra idé, berättar Susann Appelqvist.

”Gävle västra skulle förbättra kollektivtrafiken och ge bättre möjligheter att pendla till Gävle sjukhus och till Högskolan i Gävle.”

Susann Appelqvist

projektledare Banverket

Mer läsning

Annons