Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktisk snöröjning

Snötyngda tak måste skottas. Annars finns risk att både hus och människor kommer till skada. Hagmans Tak är en av många firmor vars telefon just nu går varm.

Annons

Uppe på taket till restaurang Bilagan i centrala Gävle håller en handfull personer på med att skotta snö.

När GD gör ett besök har de fått en välbehövlig paus eftersom den 35 kubikmeter stora containern nere på gatan blivit proppfull och de måste invänta en tömning. Nu återstår minst lika mycket snö att skotta.

– Det började för två veckor sen. Nu är det skottning hela tiden, säger Mats Svedlund, takläggare.

Just det här taket är platt och de kan jobba utan selar. Men så fort taken börjar slutta gäller det att följa säkerhetsföreskrifterna, annars kan det gå riktigt illa. För visst händer det att de som skottar tappar fotfästet ibland när taken är isiga.

– Kanten har jag ramlat till, men aldrig att vi behövt plocka ner folk som hängt utanför. Och då har vi ändå varit med och skottat sen snövintern 1998. Linan är 15 meter, men det gäller att hela tiden kroka om så att du inte får slaklina och kan fara över kanten, säger Mats Svedlund.

Förutom själva snön så är det en hel del istappar som ska knackas ner. Då tar Mats Svedlund och hans kollegor en skylift till hjälp, men om tapparna sitter krångligt till så får de tänka om.

– Ibland får man klättra ut genom tackluckan och fira ner linan till kanten, säger han.

Just nu har Hagmans tak 20 projektanställda som jobbar extra under snöskottarsäsongen. Till dem hör gymnasieeleverna Calle Hallberg, Anton Ström och Otto Bäcklin som till vardags pluggar på Borgarskolan.

– Vi fick ledigt i dag för att jobba, sen ska jag jobba lite under jullovet också, säger Otto Bäcklin.

Mer läsning

Annons