Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talböcker direkt hem i datorn

GÄVLE Nu är det inte längre nödvändigt att besöka biblioteket för att låna en ljudbok. Nu går det att låna och lyssna till e-ljudböcker direkt i datorn hemma.

Annons
Det gäller alla med lånekort i Gävle stadsbibliotek. Precis som med vanliga böcker är lånetiden fyra veckor. Därefter försvinner boken ur datorn men går förstås att låna en gång till. Böckerna man lånar hem i datorn kan inte sparas och heller inte skrivas ut.
För att kunna lyssna på e-ljudböcker krävs en dator med programvarorna Windows och Internet Explorer.
Första gången man ska lyssna på en bok installeras ett litet program automatiskt. Programvaran innehåller en ljudspelare där man startar och stoppar läsningen. Man kan också hoppa mellan kapitel och stycken.
- Tyvärr funkar det inte med modemuppkoppling. Det är stora informationsmängder som ska tankas och därför är bredband nödvändigt, säger Hans Blomqvist, bibliotekarie för e-ljudböcker.
Ljudböcker med text som kan läsas på datorskärmen finns sen tidigare.

Än så länge är utbudet av e-ljudböcker ganska begränsat men kommer att öka efter hand. Drygt tio titlar finns på listan så här långt. Dit hör Jan Guillous böcker om riddaren Arn, tre av Liza Marklunds deckare, August Strindbergs Hemsöborna och Hjalmar Bergsmans sista bok, Clownen Jac.
Biblioteket väntar den närmaste tiden få in ytterligare ungefär ett dussin e-ljudböcker.
Bibliotekets har sedan länge talböcker på kassett. De är vikta för personer som inte kan läsa vanliga böcker.

Olle Hildingson

Mer läsning

Annons