Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänd på en tårta till nyårsfirandet

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Tårta på tårta. Eje Berglund visar fyrverkeritårtor som är säkrare att använda i stan än de traditionella raketerna, vars pinne kan komma ner som farliga spjut.

GÄVLEIngen under 18 får smälla av. Den regeln infördes för drygt ett år sedan.Men Eje Berglund, Gävles fyrverkerigeneral, tycker att det finns nackdelar med barnförbudet.

Annons
- Det är synd att 15-årsgränsen försvann, säger han. Den innebar att man fick tillgång till ett begränsat utbud med enklare grejer. Då hade man några år att träna inför de vassare grejerna.
Det finns visserligen fyrverkeripjäser som direkt vänder sig till barn, och när han säljer dem till vuxna får de en förmaning på köpet: Var med när det smäller.
I själva verket säger Räddningsverket att den nya lagen innebär att personer under 18 år överhuvudtaget inte får hålla i paketet.
- Hur ska man kunna kontrollera det egentligen? säger Eje Berglund. Det är ju bättre att låta barnen göra det under vuxnas överinseende än att de ska smyga iväg och smälla själva.
- Då blir det ju att de slänger iväg pjäsen och sticker eftersom det är olagligt, i stället för att ställa ner den i lugn och ro och göra det ordentligt.

Många ringer och frågar
Eje Berglund har haft sin fyrverkerifirma sedan 1986, och just nu förbereder han och hans medhjälpare nyårsfyrverkerier till Söderhamn, Norrköping och Hudiksvall.
- Våra politiker är för fega för att satsa pengar på nöjen. Det får du gärna skriva.
Till nyår räknar han med att få massor av samtal av folk som köpt fyrverkeripjäser och som har frågor om hur antändningen ska gå till.
- Det är bara bra om folk ringer, även om de inte köpt av mig. Ju fler olyckor, desto sämre är det för hela branschen.
Men gör man bara på rätt sätt ska det inte behöva ske några tråkigheter, enligt Eje Berglund.
Han avråder ifrån att skjuta raketer i stan. En raket är en fyrverkeripjäs med pinne på.
- Pinnen kommer alltid ner, oftast som ett spjut. Då är det inte bra om det är en människa i vägen.
Det är bättre att använda så kallade fyrverkeritårtor, som ser ut som en box som man enkelt och stabilt ställer på marken.
Ytterligare ett råd är att läsa igenom bruksanvisningen i god tid innan avfyrningen.
- Det går inte att göra det fem i tolv.
Om instruktionerna säger att man ska gräva ner pjäsen i marken måste man vara ute i god tid, det går inte att gräva ner den i en snödriva. Däremot kan man ta en stabil hink med grus och gräva ner pjäsen där om tjälen gör det omöjligt att gräva i marken.
- Det är viktigt att planera i förväg, och naturligtvis aldrig dricka sprit om man ska ha ansvar för fyrverkeriet.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons